Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

04.12.2015

Vojaško zdravstvo v projektu Migrant

Slovenska vojska sodeluje pri reševanju migrantske problematike tudi z vojaškim zdravstvom. Vojaška zdravstvena enota od 22. oktobra zdravstveno oskrbuje pripadnike Civilne zaščite, Policije, Slovenske vojske in drugih državnih organov, ki sodelujejo pri reševanju prebežniške situacije v Republiki Sloveniji.

Enota v podpori sodeluje s strokovnim kadrom – diplomiranimi medicinskimi sestrami, tehniki, bolničarji in drugim osebjem. Povprečno je dnevno angažiranih 20 zdravstvenih delavcev z desetimi reševalnimi vozili. Do današnjega dne so obravnavali 164 intervencij, večinoma je šlo za razne majhne poškodbe, ureznine, slabosti ter nujne prevoze v zdravstvene domove in bolnišnice.
 
Z zmogljivostjo lekarne enote oskrbujejo pripadnike Slovenske vojske na terenu z osnovnimi zdravili, kot sta lekadol in aspirin, ter s sanitetnim materialom, kot so rokavice, maske, kombinezoni, dezinfekcijska sredstva in podobno. Do danes je Slovenska vojska v ta namen porabila 92.407 evrov.
 
Enota dnevno na terenu sodeluje tudi z do osmimi veterinarji, ki redno deratizirajo oziroma dezinficirajo vozila in objekte, kjer so se zadrževali prebežniki. Do zdaj znaša ocenjena vrednost opravljenih tovrstnih storitev okrog 500.000 evrov.
 
V vojašnicah nudijo ambulantne prostore in opremo, pretežno za hrambo sanitetnega materiala in zdravil. Obenem zagotavljajo tako preventivne zdravstvene in veterinarske ukrepe kot tudi zdravstveno in veterinarsko ozaveščanje. Redno obveščajo pripadnike Slovenske vojske o morebitnih nevarnostih in podajajo priporočila za preventivna cepljenja.

Dobro sodelujejo z Zdravstvenim domom Brežice kot dopolnilno pomočjo (brez zdravnika) pri neposredni oskrbi migrantom. Poleg tega podpirajo tudi predstavnike Čeških oboroženih sil, ki so na Šentilju postavile terensko zdravstveno zmogljivost Role 1. Kolegi so samostojni in samozadostni, zato jim nudijo le dvoje: pripadnika enote (bolničarja za usklajevanje), ki jim je nenehno na voljo, in prostor v mariborski vojašnici za ustrezno shranjevanje njihovih zdravil.