Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.03.2012

"VOJAŠKI TABOR" – priložnost za druženje in preizkušanje lastnih zmogljivosti

V soboto, 31. marca, bo v Vojaškem objektu Kadetnica, Engelsova ul. 15, Maribor, ob 10. in 13. uri potekal informativni dan »VOJAŠKI TABOR 2012«. Kdor želi spoznati delo Slovenske vojske (SV), potrebuje pomoč pri poklicnem odločanju, ali se želi preizkusiti iz kakšnega testa je, se lahko pridruži na VOJAŠKEM TABORU 2012. Ponujamo vam priložnost, da del svojih poletnih počitnic preživite na način, ki vam bo za vedno ostal v spominu. Vabljeni vsi zainteresirani!
SV že nekaj let ponuja polnoletnim dijakom in študentom slovenskih srednjih šol in fakultet možnost, da dva poletna tedna preživijo na drugačen način – po vojaško, na usposabljanju pod šotori, v naravi, v vremenu, kakršnkoli pač že je, kjer si lahko okrepijo duha in telesne zmogljivosti, hkrati pa pridobijo nova znanja in veščine ter nove prijatelje. Določene fakultete priznavajo opravljeni vojaški tabor tudi kot delovno oziroma strokovno prakso. Šola za častnike (ŠČ), organizacijska enota Poveljstva za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje (PDRIU), izvaja vojaški tabor v Bohinjski Beli in njeni okolici. V letu 2012 ga bo izvedla od 2. do 14. julija 2012.
Študentje in dijaki so na taboru praviloma razdeljeni v vode, ki jih pripadniki ŠČ sestavijo na podlagi predhodnih vojaških znanj udeležencev tabora. V en vod razporedijo tiste udeležence vojaškega tabora, ki so se tabora že udeležili vsaj enkrat. Vojaški tabor zanje poteka po programu za višjo raven usposabljanja in izvajajo aktivnosti, kot so preživetje v naravi, orientacija, patruliranje – dnevno prehodijo do 15 kilometrov, delajo v patruljni bazi, izvidujejo in izvajajo zasedna delovanja. Letos ŠČ zanje pripravlja tudi presenečenje, nove oblike usposabljanja, ki bodo bolj zahtevne, predvsem pa zelo zanimive. Ostali udeleženci tabora, ki se bodo z vojaškim usposabljanjem srečali prvič, se bodo na taboru seznanili z osnovnimi vojaškimi znanji in veščinam, kot so premikanje na bojišču, vojaški postroj in vojaško vedenje, prva pomoč, oborožitev, streljanje in met ročne bombe, uporaba zaščitne opreme, alpinistika in še mnogo več.
Vsem udeležencem bo ŠČ vojaško usposabljanje popestrila tudi s srečanjem z veterani vojne za samostojno Slovenijo, študijsko ekskurzijo, družabnimi in športnimi srečanji ter prikazom bojnih sredstev in sistemov, ki jih ima SV. Tabor, v katerem bodo udeleženci bivali med taborjenjem, je prav takšen, kot ga postavijo vojaške enote. Tabor bo vključeval spalne šotore, kuhinjo, jedilnico, sanitarne prostore, umivalnico, prostor za skupinske dejavnosti in sanitetni šotor. Usposabljanje in urjenje na vojaškem taboru vodijo najbolje izurjeni podčastniki in častniki iz ŠČ in drugih enot SV, v njem pa sodelujejo tudi kandidati za častnike, ki se pravkar šolajo za svoj novi poklic.
Vsi, ki se želite udeležiti vojaškega tabora, morate izpolniti prijavnico za udeležbo, podpisati soglasje za izvedbo varnostnega preverjanja in oboje najkasneje do 6. aprila 2012 poslati na naslov:
ŠOLA ZA ČASTNIKE
(Vojaški tabor)
Engelsova ulica 15
2111 Maribor
 
Za udeležbo na vojaškem taboru morate izpolnjevati pogoje (odpri priponko). Če pogoje izpolnjujete, boste napoteni na zdravniški pregled in varnostno preverjeni. Pred odhodom na vojaški tabor boste zadolžili vojaško opremo in oborožitev ter podpisali pogodbo za udeležbo na vojaškem taboru. Število udeležencev je omejeno (do 100 udeležencev). Priporočamo vam, da se predhodno seznanite z naslednjimi dokumenti:
•  Pravila službe v Slovenski vojski (Ur. l. RS, št. 84/2009),
•  Kodeks vojaške etike Slovenske vojske (Ur. l. RS, št. 84/2009),
•  oglejte si tudi spletni strani: www.slovenskavojska.si in www.postanivojak.si.
 
 
DODATNE INFORMACIJE:
Poročnik Boris Dežman, ŠČ, stacionarni telefon 02 449 5387 in GSM 040 747 117

 

Foto: CO Carmen Kos, PDRIU, Vojaški tabor 2010, vojaški poligon Mačkovec pri Bohinjski Beli

Dokumenta:
Prijavnica_za_vojaski tabor_2012.doc

Soglasje_za_izvedbo_varnostnega_preverjanja.doc

Načrt izobraževanja in usposabljanja