Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.07.2011

Vojaški tabor 2011

Danes, 26. julija, je na vadišču Mačkovec pri Bohinjski Beli potekala predstavitev usposabljanja na vojaškem taboru 2011. Vojaški tabor poteka od 18. do 30. julija na širšem območju Bohinjske Bele v organizaciji Šole za častnike za študente različnih fakultet in dijake srednjih šol. Letos je v tabor, ki poteka že 12. leto zapored, vključenih 65 udeležencev, od tega je 20 deklet in 45 fantov oziroma 20 študentk, 36 študentov in devet dijakov. Študentje prihajajo z 21 fakultet, dijaki pa z 11 srednjih šol. Usposabljanje sta si ogledala tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner. V sklepnem delu predstavitve sta z udeleženci vojaškega tabora sproščeno spregovorila o delu in življenju na taboru.
Na taboru se udeleženci podrobno seznanijo z vojaškim življenjem, hkrati pa jim omogoča opravljanje delovne prakse. Udeleženci se na vojaškem taboru seznanijo s posameznim področjem dela v Slovenski vojski, poudarek pa je na usposabljanju v terenskih razmerah.
Študentje in dijaki so razdeljeni v štiri vode oziroma skupine. V prvem vodu so tisti, ki delajo po programu za višjo raven usposabljanja, gibajo pa se na širšem območju planote Jelovica, kjer se izvajajo aktivnosti, kot so preživetje v naravi, orientacija, patruljiranje – vsak dan prehodijo približno 15 kilometrov, delo v patruljni bazi, izvidovanja in zasedno delovanje. Vsi udeleženci iz prvega voda so bili že vsaj enkrat na vojaškem taboru, kar je tudi pogoj za uvrstitev v prvi vod. Drugi udeleženci, ki so v 2., 3. in 4. vodu, izvajajo začetno raven vojaškega usposabljanja oziroma osnovne začetne veščine vojaka.

Foto: Boštjan Pogorevc, GŠSV