Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.08.2009

Vojaški potapljači uspešni pri iskanju ponesrečenca


Včeraj, 25. avgusta, so štirje potapljači in potapljačica 430. mornariškega diviziona (MOD) Slovenske vojske sodelovali v skupni akciji Policije in Slovenske vojske, v kateri so našli pogrešanega v Trbojskem jezeru na Gorenjskem.

V iskalno akcijo so se vrhunsko usposobljeni vojaški potapljači vključili okrog 15. ure, opremljeni z vlečnim sonarjem (side-scan sonar), s katerim razpolaga mornariški divizion. Sonar preslikuje dno jezera, sliko dna pa izriše na računalniški zaslon, ki ga ima operater na čolnu. S tem odkriva vsa odstopanja na morskem ali rečnem dnu in kot tak zazna potopljene objekte. Prvenstveno je namenjen odkrivanju neeksplodiranih ubojnih sredstev na morskem ali rečnem dnu, včerajšnja akcija pa dokazuje, da ga vojska uspešno uporablja tudi pri nalogah zaščite in reševanja.

Potapljači so glede na podatke prič, ki so pokazale približno lokacijo nesreče, s sonarjem najprej locirali kajak, malce kasneje pa približno 20 metrov vstran še truplo. S pomočjo koordinat GPS, ki so jih pridobili s sonarja, so locirali mesto, kjer naj bi se truplo nahajalo. Sledil je potop skupine treh vojaških in enega policijskega potapljača, ki je ponesrečenca po 4 minutah našla na globini 11 metrov in ga prepeljala do obrežja jezera. Iskalna akcija se je končala nekaj po 19. uri.