Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

30.01.2012

Vojaški pomorščaki praznovali 19. obletnico ustanovitve 430. mornariškega diviziona Slovenske vojske

Danes, 30. januarja, je v Vojašnici slovenski pomorščaki v Ankaranu potekala vojaška slovesnost v spomin na dan, ko se je pred 19 leti v portoroški marini prvič predstavila pomorska enota samostojne Republike Slovenije – 430. združeni odred obalne obrambe. Takratni predsednik Republike Slovenije Milan Kučan je kapitanu fregate Borisu Geršaku slovesno podelil prapor enote, v enoti pa so začeli usposabljanje prvih mornariških nabornikov na služenju vojaškega roka.

Osrednji govornik na slovesnosti je bil poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Branimir Furlan, slovesnosti pa se je udeležil tudi namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske kontraadmiral Renato Petrič.
Poveljnik brigadir Furlan je v svojem govoru najprej čestital vsem pripadnicam in pripadnikom mornariškega diviziona ob prazniku njihove enote ter pri tem poudaril, da je pred 19 leti Slovenska vojska z ustanovitvijo enote dobila svojo mornariško komponento in svoj del odgovornosti za zaščito in varovanje slovenskega akvatorija. V nadaljevanju je brigadir Furlan poudaril zmogljivosti enote in visoko usposobljenost njenih pripadnic ter pripadnikov, kar se kaže tako v aktivnem sodelovanju v mednarodnem okolju kot tudi v prevzemanju svojega deleža odgovornosti za zaščito in reševanje na morju ter v skrbi za varnost pomorskih poti. Brigadir Furlan je govoril tudi o bistvenih nalogah, ki enoto čakajo letos, in sicer nadaljevanje uvajanja večnamenske ladje Triglav v operativno uporabo, Slovenija bo v začetku junija prvič v svoji zgodovini gostila mednarodno pomorsko vojaško vajo z udeležbo vojnih mornaric petih držav in v enoti bodo nadaljevali razvoj zmogljivosti pomorskega operativnega centra in vzdrževanje pripravljenosti enote za učinkovito delovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Prav z izvedbo mednarodne pomorske vaje bo enota postavila nov mejnik v svojem razvoju, je ob koncu govora dejal brigadir Furlan.

Slovesnost so s kulturnim programom popestrili trobilni kvintet Orkestra Slovenske vojske in učenci Osnovne šole Primož Bebler Hrvatini podružnica Ankaran, ob koncu slovesnosti pa so najzaslužnejšim pripadnicam in pripadnikom diviziona podelili še priznanja Poveljstva sil in priznanja 430. mornariškega diviziona.

Flash is required!

Poveljnik sil Slovenske vojske brigadir Branimir Furlan


Flash is required!

Poveljnik 430. mornariškega diviziona kapitan fregate Roman Anžič