Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.06.2014

Vojaški policisti 72. brigade odlično opravili naloge na mednarodni vaji Combined Resolve II

Četa vojaške policije 72. brigade (ČVP 72. BR) je uspešno končala vajo Combined Resolve II (CR II), ki je med 12. majem in 2. junijem potekala v Hohenfelsu v Nemčiji. Na vaji, na kateri je sodelovalo približno 4.500 pripadnikov iz 15 vojsk Nata in držav Partnerstva za mir, so izvedli prvo večjo rotacijo bojnega usposabljanja za Evropske sile (European Rotational Force – ERF).

ERF je sestavljen iz kombiniranih bataljonov 1. brigade, 1. divizije – ameriške brigadne bojne skupine za Evropo. ČVP 72. BR je na vaji CR II delovala pod poveljstvom omenjene brigadne bojne skupine – IRONHORSE.  Pripadniki ČVP 72. BR so skozi celotno vajo v ofenzivnem, defenzivnem in stabilizacijskem delovanju izvajali naloge bojne podpore skladno z Natovo doktrino vojaške policije, s poudarkom na funkciji varovanja in podpori premičnosti. ČVP je delovala s tremi dodanimi četami inženirskih in logističnih enot s skupno približno 350 pripadniki. V defenzivnem delovanju so v času obrambe pred oklepnomehaniziranimi enotami pripadniki imeli možnost urjenja postopkov varovanja območja, izvidovanja poti, obrambe baze, protioklepnega delovanja in navajanja zračne podpore. V okviru ofenzivnega delovanja so pripadniki urili postopke varovanja konvojev ter izvajali podporo manevrskim enotam pri zavzemanju in čiščenju naselij.

ČVP se je skozi vajo odlično izkazala in dokazala, da je povsem enakovreden partner v oboroženih silah držav zveze Nato. Vsi postopki so bili ocenjevani tudi s strani ocenjevalcev Združenega centra za usposabljanje (Joint Multinacional Readiness Center – JMRC), ki so ČVP 72. BR ocenili z odlično oceno. Kljub uspešno opravljenem preverjanju enota nadaljuje usposabljanje in priprave, da bo 1. januarja 2015 ustrezno pripravljena in opremljena na prevzem nalog takojšnjih odzivnih sil Nata (NRF/IRF).

Fotografije: pripadniki ČVP 72. BR