Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.09.2010

Vojaški odbor Nata sklenil jesensko zasedanje na Slovaškem

V nedeljo, 19. septembra, se je v mestu Vysoké Tatry na Slovaškem končalo zasedanje Vojaškega odbora Nata v sestavi načelnikov generalštabov držav članic, ki se ga je udeležil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner.
Na zasedanju so obravnavali vprašanja operacij zavezništva, strateškega koncepta ter ključnih vprašanj kritičnih zmogljivosti Nata, govorili pa so tudi o pripravah na novembrski vrh Nata, ki bo na Portugalskem.
Načelniki generalštabov so bili seznanjeni s potekom parlamentarnih volitev v Afganistanu, na zasedanju pa je bilo posebej izpostavljeno, da še vedno primanjkuje določeno število inštruktorjev sil Isaf, ki usposablja pripadnike afganistanske nacionalne armade.
Na zasedanju so razpravljali tudi o preoblikovanju Natove poveljniške strukture. Spremembe so usmerjene za doseganje večje prenosljivosti na eni strani, ter nadalje funkcijske delitve poveljstev na drugi strani, kar naj bi prispevalo k večji racionalnosti.
Zasedanja sta udeležila tudi vrhovni poveljnik zavezniških sil za operacije admiral Stavridis in vrhovni poveljnik zavezniških sil za transformacijo general Abrial, preko videokonference pa je na zasedanju sodeloval tudi poveljnik sil Isaf general Petraeus.