Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.02.2017

Vojaški muzej Slovenske vojske razstavlja predmeta – našitka, ki sta bila v vesolju. Ju želite videti? Obiščite Vojaški muzej Slovenske vojske v mariborski kadetnici

V Sloveniji nimamo prav pogosto možnosti, da si ogledamo predmete, ki so bili v vesolju, izven zemeljske atmosfere. Priložnost ponuditi svojim obiskovalcem na ogled takšen predmet se je ponudila Vojaškemu muzeju Slovenske vojske, ki v vitrini februarja predstavlja fotografijo in našitka astronavta slovenskega rodu Ronalda Michaela Sege. Avtorja razstave sta kustos mag. Matjaž Ravbar in vodja skupine za muzeologijo major mag. Zvezdan Marković.  

Ronald M. Sega (Šega) je generalmajor ameriške vojske, ki je svojo kariero začel kot pilot in jo nadaljeval kot profesor fizike na različnih univerzah. Leta 1990 je postal kandidat za astronavta. Udeležil se je dveh misij v vesolju in nato še nekaj let deloval v okviru agencije Nasa. Kasneje je postal tudi dekan College of Engineering and Applied Science, pomočnik sekretarja za obrambne raziskave znotraj ministrstva za obrambo ter podsekretar letalskih sil ZDA. Ron, kot ga tudi kličejo, je štirikrat obiskal Slovenijo. Ob tretjem obisku junija 2007 je tri predstavljene predmete podaril svoji teti Alenki Pavli Volk. Preko nje so zdaj na ogled v Vojaškem muzeju Slovenske vojske.

1. Fotografija Ronalda M. Sege
Fotografija velikosti 20 x 25,5 cm je v steklenem okvirju velikosti 24 x 30 cm. Ima bel rob, na katerem je na spodnji strani navedeno ime »Ronald M. Sega«. Ron je na fotografiji oblečen v moder Nasin kombinezon in stoji za pultom. Na levi strani je za njim postavljena zastava ZDA. Na desni strani fotografije je Ron naknadno dodal napis »To Alenka – Best Wishes«, njegov podpis in »STS – 60, 76«.

2. Našitek misije STS – 60 (3.–11. februar 1994)
Našitek premera 10 cm je v steklenem okvirju velikosti 15 x 20 cm. Je temno modre barve z zlato obrobo. Ob obrobi so z zlato obarvanimi črkami podani priimki astronavtov (kozmonavta): »BOLDEN, REIGHTLER, DAVIS, SEGA, CHANG – DÍAZ, KRIKALEV«, ki so se z vesoljskim raketoplanom Discovery odpeljali na vesoljsko postajo Mir. Misija je bila prva ameriško-ruska v vesoljski zgodovini. Med priimki so upodobljene zlate zvezdice. Na sredini našitka je upodobljen raketoplan Discovery z Wake Shield Facility, ki so ga na tej misiji namestili v orbito. Ob obeh straneh raketoplana sta stilizirani zastavi obeh držav v obliki razprtih kril. Obliko našitka so oblikovali člani posadke.

3. Našitek misije STS – 76 (22.–31. marec 1996)
Našitek premera 10 cm je v steklenem okvirju velikosti 15 x 20 cm. Ima rdečo obrobo, nakar so navedeni priimki astronavtov v modri barvi: »CHILTON, SEARFOSS, SEGA, CLIFFORD, GODWIN, LUCID«, ki so se z vesoljskim raketoplanom Atlantis odpravili na vesoljsko postajo Mir. Našitek ima ob robu belo podlago in notranjo rdečo obrobo. Na osrednji modri podlagi je upodobljen raketoplan Atlantis, ki s tremi rumenimi črtami leti proti vesoljski postaji. Na dnu je stilizirana ameriška zastava v stilu Betsy Ross. Okoli trinajstih zvezdic je številka »76«, ki nakazuje na številko misije. Ob strani sta upodobljena tudi astronavta v obleki za zunanji izhod, ki nakazujeta eno izmed nalog misije. STS – 76 je bila tudi prva, v kateri so ameriški astronavti odpotovali in za dlje časa ostali na ruski vesoljski postaji. Obliko našitka je zasnoval Brandon Clifford (sin astronavta in člana posadke Michaela Clifforda) skupaj z ostalimi člani posadke.

Razstavljena našitka in fotografijo si lahko ogledate v avli kadetnice v Mariboru do 15. marca 2017.

Vljudno vabljeni, veseli bomo vašega obiska!

Foto: mag. Matjaž Ravbar, kustos