Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.01.2014

Vojaški letalci zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva

Danes, 10. januarja, so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga praznujemo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919. Slovesnosti so se udeležili minister za obrambo Roman Jakič, namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Andrej Osterman ter župana občin Brežice in Krško.

Na slovesnosti je zbrane nagovoril minister za obrambo Roman Jakič, ki je vojaškim letalcem ob prazniku čestital in poudaril pomen rodu letalstva. »15. polk vojaškega letalstva, ki združuje vse letalske enote Slovenske vojske, je pomembna komponenta naših obrambnih sil, saj so naloge, ki jih opravljate, izredno pomembne za nacionalno varnost, sodelujete pa tudi v mednarodni operaciji Kforja na Kosovu. Poleg tega prispevate neprecenljiv delež k uspešnosti slovenskega sistema zaščite, reševanja in pomoči, s čimer neposredno pomagate državljankam in državljanom, ki se znajdejo v veliki stiski,« je povedal minister Jakič. Spomnil je tudi na velik zgodovinski pomen slovenskega letalstva, saj je bil prvi slovenski polet bratov Rusjan že leta 1909, le šest let po prvem poletu z motornim letalom na svetu.

Kot je povedal, bo naslednji teden v letalski bazi madžarske vojske v Kecskemétu z madžarskim ministrom za obrambo podpisal sporazum o sodelovanju na področju vojaškega letalstva in zračne obrambe. Ta sporazum bo omogočil vključitev madžarskega vojaškega letalstva v Natovo operacijo nadzora zračnega prostora nad Republiko Slovenijo. Madžarska vojaška letala bodo nadzor opravljala skupaj z italijanskimi. Pohvalil je uspešno sodelovanje s 16. centrom za nadzor in kontrolo zračnega prostora pri preoblikovanju in uveljavitvi nove Natove poveljniške strukture v integriran sistem zračne obrambe. Ob bližajoči se 10-letnici članstva Republike Slovenije v Natu je minister Jakič poudaril, da je bil aprila 2004 ravno takratni 16. bataljon za nadzor in kontrolo zračnega prostora, ki je bil predhodnik današnjega centra, prva enota Slovenska vojske, ki je formalno prešla v Nato, in sicer kot del integriranega sistema zračne obrambe.

Ob tej priložnosti se je minister dotaknil tudi očitkov glede usposobljenosti posadke letala Falcon. Kot je povedal, je vesel, da so uspeli v tako kratkem času letalo Falcon usposobiti za operativno uporabo. Ob tem je izrazil trdno prepričanje, da je bila odločitev, da se njegovo postopno propadanje v hangarju konča in da ga dvignemo s tal, pravilna. »Kot potnik in kot minister za obrambo popolnoma zaupam posadki ter sem prepričan, da so dvomi, ki se pojavljajo v javnosti, neupravičeni in neutemeljeni,« je še dodal.  

Slovenska vojska je z današnjim dnem bogatejša za osem operativnih pilotov, ki so uspešno končali usposabljanje v Letalski šoli Slovenske vojske in bodo prevzeli naloge v operativnih letalskih enotah. Ob tej priložnosti je poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Bojan Brecelj pilotom vročil letalski znak Krilca.

Na slovesnosti so minister Jakič, brigadir Osterman in podpolkovnik Brecelj upokojenim pripadnikom polka podelili čine ob izrednem povišanju v čin ob upokojitvi; dva upokojena pripadnika sta bila povišana v čin polkovnika, dva v čin podpolkovnika in eden v čin majorja.

Prireditev je kulturno obarval kvintet Orkestra Slovenske vojske in lokalni kantavtor Peter Dirembek, končala pa se je s preletom letal 15. polka vojaškega letalstva. Po slovesnosti so si obiskovalci lahko ogledali razstavo letalskih maket Maketarskega kluba Maribor.

Začetki slovenskega vojaškega letalstva sicer segajo v leto 1918, ko sta bili 14. in 15. decembra ustanovljeni ljubljanska in mariborska letalska stotnija. V obeh stotnijah, ki sta bili pod okriljem Maistrovih enot, so leteli slovenski piloti iz avstro-ogrskega vojaškega letalstva.
Ljubljanska letalska stotnija je svoj prvi bojni polet opravila 12. januarja 1919, ko sta pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič poletela na izvidniški polet na Koroško ter mitraljirala avstrijske enote. Mariborska letalska stotnija je svoje prve vojaške polete opravila v okviru proslave ob osvoboditvi Maribora 15. decembra 1918. Slovenski vojaški letalci so se bojevali tako v prvi kot drugi svetovni vojni, sicer kot pripadniki drugih vojska, o čemer pa je žal premalo zapisanega oziroma znanega. V novejši zgodovini je najpomembnejši mejnik prebeg pilota majorja Jožeta Kalana in letalskega tehnika praporščaka Bogomirja Šuštarja s helikopterjem Gazela iz mariborske vojašnice v vrste slovenske teritorialne obrambe 28. junija 1991.

Danes je vojaško letalstvo sestavni del 15. polka vojaškega letalstva. Polk sestavlja šest  enot, in sicer 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalsko-tehnična eskadrilja, Letalska šola, 107. letalska baza ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora. Enote polka bazirajo na letališču Cerklje ob Krki in vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku.

Video posnetka (youtubeMORS): Brane Petrovič, MORS

Flash is required!

Izjava ministra za obrambo Romana Jakiča po koncu slovesnosti