Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.01.2015

Vojaški letalci zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva

V ponedeljek, 12. januarja, so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva zaznamovali dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga praznujemo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919. Slovesnosti so se udeležili načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman, župana občin Brežice in Sevnica, podžupanja občine Krško ter predstavniki lokanih skupnosti.

Na slovesnosti je zbrane nagovoril načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman, ki je vojaškim letalcem ob prazniku čestital in poudaril pomen vojaškega  letalstva. »15. polk vojaškega letalstva, ki združuje vse letalske enote Slovenske vojske, je pomembna komponenta naših obrambnih sil, saj so naloge, ki jih opravljate, izredno pomembne za nacionalno varnost, sodelujete pa tudi v mednarodni operaciji Kfor na Kosovu. Poleg tega prispevate neprecenljiv delež k uspešnosti slovenskega sistema zaščite, reševanja in pomoči, s čimer neposredno pomagate državljankam in državljanom. Vaša pomoč ni bila potrebna samo v Sloveniji; ob majskih poplavah ste bili v Srbijo ter Bosno in Hercegovino napoteni z nalogo pomagati v poplavah prizadetim tamkajšnjim prebivalcem. S posnetkom reševanja dojenčka v Bosni in Hercegovini ste ime Slovenske vojske in njenih pilotov ponesli v svetovne medije ter se po izboru ene izmed spletnih strani uvrstili med posnetke z najmočnejšim sporočilom leta 2014,« je povedal generalmajor dr. Osterman.

Spomnil je tudi na začetek delovanja letaskih sil Slovenske vojske s herojskim preletom majorja Kalana in praporščaka Šuštarja 28. junija 1991 v vrste teritorialne obrambe s helikopterjem Gazela ter na velik zgodovinski pomen slovenskega letalstva, saj je bil prvi slovenski polet bratov Rusjan že leta 1909, le šest let po prvem poletu z motornim letalom na svetu.

Slovenska vojska je z današnjim dnem bogatejša za štiri operativne pilote, ki so uspešno končali usposabljanje v Letalski šoli Slovenske vojske in bodo prevzeli naloge v operativnih letalskih enotah, dva v 151. helikopterski eskadrilji in dva v 152. letalski eskadrilji. Ob tej priložnosti je poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Bojan Brecelj pilotom vročil letalski znak Krilca.

Slovesnost, ki jo je povezovala Jasmina Spahalić, so kulturno oblikovali kvintet Orkestra Slovenske vojske in lokalna glasbena skupina Liquf iz Mirne doline pri Sevnici s svojima skladbama Ja Vejž De in Krila. V čast dneva slovenskega vojaškega letalstva se je prireditev končala s preletom letal slovenskega in madžarskega vojaškega letalstva.

Začetki slovenskega vojaškega letalstva sicer segajo v leto 1918, ko sta bili 14. in 15. decembra ustanovljeni ljubljanska in mariborska letalska stotnija. V obeh stotnijah, ki sta bili pod okriljem Maistrovih enot, so leteli slovenski piloti iz avstro-ogrskega vojaškega letalstva. Ljubljanska letalska stotnija je svoj prvi bojni polet opravila 12. januarja 1919, ko sta pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič poletela na izvidniški polet na Koroško ter mitraljirala avstrijske enote. Mariborska letalska stotnija je svoje prve vojaške polete opravila v okviru proslave ob osvoboditvi Maribora 15. decembra 1918.

Slovenski vojaški letalci so se bojevali tako v prvi kot drugi svetovni vojni, sicer kot pripadniki drugih vojska, o čemer pa je žal premalo zapisanega oziroma znanega.
 
V novejši zgodovini je najpomembnejši mejnik prebeg pilota majorja Jožeta Kalana in letalskega tehnika praporščaka Bogomirja Šuštarja s helikopterjem Gazela iz mariborske vojašnice v vrste slovenske teritorialne obrambe 28. junija 1991.

Danes je vojaško letalstvo sestavni del 15. polka vojaškega letalstva. Polk sestavlja šest  enot, in sicer 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalskotehnična eskadrilja, Letalska šola, 107. letalska baza ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora.  Enote polka bazirajo na letališču Cerklje ob Krki in vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku.

Foto: 15. PVL

Video posnetek (youtubeMORS): Brane Petrovič, MORS