Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.01.2013

Vojaški letalci praznovali dan slovenskega vojaškega letalstva

Danes, 11. januarja, so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki pripadniki Brigade zračne obrambe in letalstva s slovesnim postrojem počastili dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga praznujemo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919.
Na slovesnosti je zbrane nagovoril namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske brigadir Andrej Osterman, ki je vojaškim letalcem ob prazniku čestital in poudaril pomen rodu letalstva. Pri tem je izpostavil uspešno opravljene naloge v preteklem letu in v zadnjih letih pridobljeno sodobno letališko infrastrukturo, ki pomeni pomembno operativno zmogljivost. Poudaril je tudi pomembnost usposabljanja s področja helikopterskega reševanja v gorah, saj je bilo prav zaradi visoke stopnje usposobljenosti letalcev rešeno marsikatero človeško življenje.
Slovenska vojska je z današnjim dnem bogatejša za osem pilotov, ki so uspešno končali usposabljanje v Letalski šoli Slovenske vojske. Pet pilotov bo prevzelo svoje naloge v 15. helikopterskem bataljonu, trije pa bodo nadaljevali delo v Letalski šoli.
Ob tej priložnosti je poveljnik Brigade zračne obrambe in letalstva polkovnik Jani Topolovec najzaslužnejšim pripadnicam in pripadnikom letalskih enot Slovenske vojske izročil priznanja enote. Zlati znak Brigade zračne obrambe in letalstva sta prejela polkovnik Branko Rek in major Rudolf Velnar.
Prireditev je kulturno obarval kvintet Orkestra Slovenske vojske in lokalni kantavtor Peter Dirembek. Po slovesnosti so si obiskovalci lahko ogledali letala in helikopterje SV.

Začetki slovenskega vojaškega letalstva sicer segajo v leto 1918, ko sta bili 14. in 15. decembra ustanovljeni ljubljanska in mariborska letalska stotnija. V obeh stotnijah, ki sta bili pod okriljem Maistrovih enot, so leteli slovenski piloti iz avstro-ogrskega vojaškega letalstva.
Ljubljanska letalska stotnija je svoj prvi bojni polet opravila 12. januarja 1919, ko sta pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič poletela na izvidniški polet na Koroško in mitraljirala avstrijske enote. Mariborska letalska stotnija je svoje prve vojaške polete opravila v okviru proslave ob osvoboditvi Maribora 15. decembra 1918.
Slovenski vojaški letalci so se bojevali tako v prvi kot drugi svetovni vojni, sicer kot pripadniki drugih vojsk, o čemer pa je žal premalo napisanega oziroma znanega.
V novejši zgodovini je najpomembnejši mejnik prebeg pilota majorja Jožeta Kalana in letalskega tehnika praporščaka Bogomirja Šuštarja s helikopterjem gazelo iz mariborske vojašnice v vrste slovenske teritorialne obrambe 28. junija 1991.

Danes je vojaško letalstvo sestavni del Brigade zračne obrambe in letalstva. Vojaško letalstvo sestavljajo štiri enote, in sicer 15. helikopterski bataljon, Letalska šola, 107. letalska baza in Letalska tehnična enota. Vse enote imajo bazo na letališču Cerklje ob Krki.

Dokumenti:
Dosezki_BRZOL.pdf