Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

12.01.2017

Vojaški letalci praznovali dan slovenskega vojaškega letalstva

V četrtek, 14. januarja, so v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki s slovesnim postrojem pripadnikov 15. polka vojaškega letalstva praznovali dan slovenskega vojaškega letalstva, ki ga praznujemo v spomin na prvi bojni polet pilotov ljubljanske letalske stotnije 12. januarja 1919. Slovesnosti so se udeležili načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman, župani občin Brežice, Sevnica in Kostanjevice na Krki ter predstavniki lokanih skupnosti.
Na slovesnosti je zbrane nagovoril načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman, ki je vojaškim letalcem ob prazniku čestital in poudaril pomen vojaškega letalstva. »15. polk vojaškega letalstva, ki združuje vse letalske enote Slovenske vojske, je pomembna komponenta naših obrambnih sil, saj so naloge, ki jih opravljate, zelo pomembne za nacionalno in mednarodno varnost. Poleg tega prispevate neprecenljiv delež k uspešnosti slovenskega sistema zaščite, reševanja in pomoči, s čimer neposredno pomagate državljankam in državljanom,« je povedal generalmajor dr. Osterman.

Spomnil je tudi na začetek delovanja letaskih sil Slovenske vojske s herojskim preletom majorja Kalana in praporščaka Šuštarja 28. junija 1991, ki sta se vrstam teritorialne obrambe pridružila s helikopterjem Gazela, ter na zgodovinski prispevek slovenskega letalstva, saj je bil prvi slovenski polet bratov Rusjan že leta 1909, le šest let po prvem poletu z motornim letalom na svetu.

Generalmajor je ob tej priložnost 15. polku in enotam v sestavi podelil bojne zastave. Poveljnik 15. polka polkovnik Bojan Brecelj je v svojem nagovoru povedal: »Danes je za nas poseben dan, saj smo prejeli najvišjo insignijo – bojno zastavo enote, za katero so bili skozi zgodovino mnogi pripravljeni dati svoje življenje. Zagotavljam vam, da jo bomo nosili ponosno in častno in da ne bo sile, ki nam bi jo iztrgala iz naših rok.«

Slovenska vojska je z današnjim dnem bogatejša za dva operativna pilota in pilotko, ki so uspešno končali usposabljanje v Letalski šoli Slovenske vojske in bodo prevzeli naloge v njenih operativnih letalskih enotah. Ob tej priložnosti je polkovnik Brecelj novima pilotoma in pilotki izročil krilca, poseben letalski znak.
Na prireditvi so se s podelitvijo priznanj 15. polka vojaškega letalstva zahvali tistim, ki so prispevali k povečanju ugleda Slovenske vojske in vojaškega letalstva. Med drugimi je priznanje prejela tudi Občina Brežice, ki sta ga županu Ivanu Molanu podelila načelnik Generalštaba Slovenske vojske in poveljnik 15. polka vojaškega letalstva.

Slovesnost, ki jo je povezovala pripadnica 107. letalske baze Nataša Klobčaver, so kulturno oblikovali učenci Osnovne šole Cerklje ob Krki in kvintet Orkestra Slovenske vojske.

Danes je vojaško letalstvo sestavni del 15. polka vojaškega letalstva. Polk sestavlja šest enot, in sicer 151. helikopterska eskadrilja, 152. letalska eskadrilja, 153. letalskotehnična eskadrilja, Letalska šola, 107. letalska baza ter 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora. Enote polka imajo bazo na letališču Cerklje ob Krki in na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika na Brniku.