Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.03.2009

Vojaki iz Afganistana predvidoma v drugi polovici marca

Pripadnice in pripadniki 10. kontingenta Slovenske vojske, ki te dni končujejo delovanje v silah Isaf, se bodo v domovino vrnili nekaj dni pozneje, kot je bilo načrtovano.

Slovenska vojska nima svojega strateškega zračnega transporta, zato ji brezplačni transport v Afganistan in iz njega zagotavlja ameriška vojska. Ta je zaradi drugih prednostnih nalog prevoz slovenskih vojakov danes, 10. marca, prestavila na 31. marec. Oddelek za premike in transport Poveljstva sil SV je takoj po prejemu obvestila o prestavitvi datuma začel urejati prevoz z drugim pogodbenim prevoznikom Adrio Airways. Ta bo predvidoma v tednu dni prepeljala 64 slovenskih vojakov iz Afganistana v Slovenijo.

Pripadnice in pripadniki trenutno predajajo dolžnosti in sredstva v vojaških bazah v Kabulu in Heratu, kjer so delo opravljali preteklih šest mesecev. Tako bodo pripadnikom 11. kontingenta zagotovili postopno uvedbo v delo v operaciji kriznega odzivanja Isafa. Po predaji dolžnosti in sredstev se bodo premaknili na letališče v Kabulu, od koder bodo odšli domov.