Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

11.01.2012

Vojaki in policisti ohranjajo preteklost skozi šport

V soboto, 14. januarja, bo na Rudnem polju na Pokljuki potekalo 41. odprto prvenstvo  Slovenske vojske in Policije v patruljnem teku na smučeh.

Tekmovanje se bo začelo ob 9.30 in končalo ob 15. uri s slovesnostjo, na kateri bosta tekmovalce nagovorila tudi ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič ter minister za pravosodje in v funkciji ministra za notranje zadeve Aleš Zalar.

Na letošnjem patruljnem teku, ki ga organizira Poveljstvo za podporo, bo tekmovalo 7 ženskih in 23 moških ekip Slovenske vojske, 3 ženske in 11 moških ekip Policije ter 3 moške ekipe Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje. V okviru tekmovanja bodo v svoji konkurenci sodelovali še borci za vrednote NOB in veterani vojne za Slovenijo.

Na progi, ki bo dolga za moške 10 kilometrov in za ženske 5 kilometrov, bodo postavljene delovne točke, na katerih bodo ekipe streljale z malokalibrsko puško, se plazile pod oviro, metale šolske bombe v cilj, nosile ranjenca na univerzalnih nosilih, premagovale teren peš in s smučmi.

Tekmovanje v patruljnem teku na smučeh je v spomin na dražgoško bitko – letos mineva 70 let – prvič organiziral Republiški štab za teritorialno obrambo leta 1971, ko so pripadniki Teritorialne obrambe in Uprave javne varnosti tekmovali v vojaških smučarskih veščinah. Tekmovanje je do leta 1992 potekalo na obronkih vasi Dražgoše, potem pa so ga zaradi boljših razmer za pripravo tekem preselili na Pokljuko.