Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

09.06.2010

Visoke ocene ob koncu vaje elektronskega motenja NEWFIP SR SVN/HUN 2010

V petek, 4. junija, se je uspešno končala letos največja vaja elektronskega bojevanja na območju odgovornosti Združenega centra za zračne operacije s sedežem v Italiji. Vaja, ki je potekala tudi v zračnem prostoru Republike Slovenije, je bila namenjena urjenju poveljstev in enot letalstva in zračne obrambe Slovenske vojske ter letalskih sil madžarske vojske, vključenih v Natov integrirani sistem zračne obrambe.
Na letošnji vaji elektronskega motenja NEWFIP SR SVN/HUN (Nato Electronic Warfare Force Integration Program South Region Slovenia/Hungary) so pripadniki 16. bataljona za nadzor zračnega prostora s Centrom za nadzor in kontrolo zračnega prostora – skupaj s pripadniki Letalske šole, 9. bataljona zračne obrambe s sistemom zračne obrambe roland, Enoto za elektronsko bojevanje in skupino usmerjevalcev podpore iz zraka iz Enote za specialno delovanje ter 59. lovsko eskadriljo madžarskega vojaškega letalstva – uspešno izpeljali urjenje v prepoznavanju elektronskih motenj in zmanjšanju njihovega vpliva.
Prve ocene odgovornih s strani Združenega centra za zračne operacije CAOC5 in PSSV je, da so Enota za podporo poveljevanja ter enote zračne obrambe in letalskih sil obeh sodelujočih držav dosegle zastavljen cilj vaje in uspešno prikazale sposobnost delovanja v pogojih elektronskega motenja radarjev, komunikacijskih sredstev ter sistema poveljevanja in kontrole, primerljivih s standardiziranimi postopki znotraj zveze Nato.