Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.04.2014

Višji vojaški uslužbenec Matej Markovič prejel priznanje predsednika republike za solidarnost

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v sredo, 16. aprila, podelil nagrado in priznanja za izjemne dosežke Republike Slovenije na področju prostovoljstva za leto 2013. Priznanje za pomembne dosežke, ki jih je dosegel s prostovoljskim delom na področju socialne dejavnosti v obdobju zadnjih dveh let, je podelil pripadniku Slovenske vojske, višjemu vojaškemu uslužbencu X. razreda Mateju Markoviču.

Po obrazložitvi Odbora Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva se višji vojaški uslužbenec X. razreda Matej Markovič izkazuje kot nesebični organizator športno-humanitarnih prireditev z namenom zbiranja sredstev za družine s socialnega dna. Pripravlja akcije za organizacijo pomoči ljudem v stiski z zbiranjem hrane, oblačil in sredstev za plačilo položnic, organizira tudi zbiranje plastičnih pokrovčkov za potrebe hendikepiranih otrok.

V zadnjih dveh letih se je posebej angažiral v povezovalni akciji med Slovensko vojsko, Policijo in gasilci, v kateri je bilo zbranih preko 40 ton hrane. Organiziral je številne humanitarne teke (Tek za Tiano, Tek za Neja, Tek Tečem, da pomagam, Ruthin tek in Deset krogov za deset nasmehov) za zbiranje sredstev za ljudi v socialni stiski, še posebej nemočnih otrok, ki so zaradi socialnih okoliščin še bolj prizadeti. Decembra je soorganiziral projekt Slovenija, od kod dobrote tvoje, v okviru katerega je bilo obdarjenih 250 otrok iz zavodov ter kriznih centrov za mlade in otroke.

Besedilo in fotografije povzeti po spletni strani www.up-rs.si (povezava na sporočilo)

Foto: Daniel Novakovič, STA