Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

22.06.2012

Videokonferenca predsednika Republike Slovenije s pripadniki SV v tujini

V petek, 22. junija, je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk prek videokonference iz prostorov Ministrstva za obrambo nagovoril pripadnice in pripadnike Slovenske vojske, ki svoje dolžnosti opravljajo v mednarodnih operacijah, na misijah ter v vojaških predstavništvih v tujini.
Na konferenci so bili prisotni minister za obrambo Aleš Hojs, načelnik Generalštaba SV brigadir Dobran Božič in poveljnik sil SV brigadir Branimir Furlan, sodelovali pa so poveljniki slovenskih kontingentov v mednarodnih operacijah in na misijah (v Afganistanu, na Kosovu, v Bosni in Hercegovini, v Libanonu) ter predstavnik Vojaškega predstavništva SV pri zvezi Nato in Evropski uniji (Bruselj, Belgija).
Iz Herata v Afganistanu se je v konferenco vključil poveljnik slovenskega kontingenta v silah Isafa polkovnik Klemen Medja, iz Peči na Kosovu se je v imenu slovenskega kontingenta v silah Kforja javljal podpolkovnik Gregor Ribnikar, pripadnice in pripadnike v Bosni in Hercegovini je zastopal podpolkovnik Branko Potočnik, iz sil Unifila iz Libanona je sodeloval podpolkovnik Vlado Pakiž, v imenu pripadnic in pripadnikov Mirnodobne strukture SV v tujini (MSSVT) pa iz vojaškega predstavništva v Bruslju polkovnik Zoran Jankovič.
Predstavnike SV v tujini je pozdravil minister za obrambo Aleš Hojs, predsednik republike pa je konferenco začel s čestitkami in dobrimi željami ob prihajajočem dnevu državnosti. Pohvalil je izjemno profesionalno opravljanje dolžnosti slovenskih vojakov v mednarodnih operacijah in na misijah ter poudaril, da »/.../ je v RS še posebej cenjeno to, da pripadniki SV za izvršitev mandata storijo vse, kar morejo, to pa storijo tako, da ob tem zagotovijo tudi svojo lastno varnost«.
Vsi pripadnice in pripadniki SV se, po poročanju njihovih predstavnikov (301 na Kosovu, 86 v Afganistanu, 18 v Bosni in Hercegovini ter 14 v Libanonu), na območjih delovanja počutijo dobro, enotni pa so tudi pri načrtovanju slovesne počastitve državnega praznika.
V sklepnem delu pogovora je dr. Türk vsem pripadnicam in pripadnikom SV na dolžnostih v tujini zaželel lepo praznovanje ter izrazil upanje za varno opravljanje nalog in srečno vrnitev domov. Lepim pozdravom in željam sta se s svojima zahvalama za prispevek slovenskih kontingentov k mednarodnemu miru in varnosti pridružila tudi načelnik Generalštaba SV brigadir Dobran Božič in poveljnik sil SV brigadir Branimir Furlan.

Foto: Jani Krošl, GŠSV

Video konferenca predsednika RS

Prihod predsednika RS ...

... v ministrstvo za obrambo

Začetek video konference

Poveljniki slovenskih kontingentov na misijah ...

... poročajo predsedniku RS ...

... o stanju v mednarodnih operacijah in na misijah

Nagovor predsednika RS ...

... pripadnicam in pripadnikom SV v MOM