Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.06.2013

Videokonferenca predsednice Vlade Republike Slovenije s pripadniki SV v mednarodnih operacijah in na misijah

V ponedeljek, 24. junija, je predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek iz prostorov Ministrstva za obrambo prek videokonference nagovorila pripadnice in pripadnike Slovenske vojske, ki svoje dolžnosti opravljajo v mednarodnih operacijah in na misijah.

Na konferenci so bili prisotni minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič, sodelovali pa so poveljniki slovenskih kontingentov v mednarodnih operacijah in na misijah (Isaf v Afganistanu, Kfor na Kosovu, Eufor v Bosni in Hercegovini ter Unifil v Libanonu).

Iz afganistanske province Farah je poročal poveljnik slovenskega kontingenta v silah Isaf polkovnik Robert Šipec, iz Kosova se je v imenu slovenskega kontingenta v silah Kfor javljal podpolkovnik Robert Klinar, pripadnice in pripadnike v Bosni in Hercegovini je zastopal podpolkovnik Borut Cesar, iz sil Unifil iz Libanona pa je na konferenci sodeloval podpolkovnik Franjo Lipovec.

Predstavnike SV v mednarodnih operacijah in na misijah je pozdravil minister za obrambo Roman Jakič, predsednica Vlade RS pa je konferenco začela s čestitkami in dobrimi željami ob bližajočem se dnevu državnosti. Pohvalila je izjemno profesionalno opravljanje dolžnosti slovenskih vojakov v mednarodnih operacijah in na misijah ter poudarila, da so slovenski vojaki v Afganistanu »slovenski ambasadorji v eni najzahtevnejših operacij«. Za njihovo požrtvovalno zastopanje države je premierka izrazila veliko hvaležnost tako njim kot njihovim družinskim članom. V nagovoru pripadnikov v silah Kfor je mag. Bratuškova misijo na Kosovu izpostavila kot eno pomembnejših zunanjepolitičnih in strateških interesov Slovenije, katere cilj je, da Kosovo in širša regija Zahodnega Balkana postaneta dolgoročno mirno, varno, stabilno in v vseh pogledih napredujoče območje. Po pozdravu vojaškega kontingenta v Bosni in Hercegovini ter v varnostno spremenjenem okolju Libanona je predsednica Vlade vsem pripadnicam in pripadnikom SV v tujini zaželela uspešno izvajanje nalog v okviru operacije ter srečno vrnitev v domovino.

Vsi pripadnice in pripadniki SV se, po poročanju njihovih predstavnikov, na območjih delovanja počutijo dobro, enotni pa so tudi pri načrtovanju slovesnega zaznamovanja državnega praznika.

V sklepnem delu pogovora sta se željam po lepem praznovanju državnega praznika s svojima zahvalama za uspešno opravljano delo in prispevek slovenskih kontingentov k mednarodnemu miru in varnosti pridružila tudi načelnik Generalštaba SV brigadir Dobran Božič in poveljnik Združenega operativnega centra SV brigadir David Humar. Brigadir Božič je še posebej ponosno pohvalil pripadnice in pripadnike v mednarodnih operacijah, saj so po njegovem mnenju ti »simbol tega, da vojaki že po naravi več dajejo kot prejemajo.«

Foto: Boštjan Pogorevc, GŠSV

Flash is required!

- videokonferenca predsednice Vlade RS mag. Alenke Bratušek s pripadniki SV v MOM