Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.06.2014

Videokonferenca predsednice Vlade Republike Slovenije s pripadniki Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah

V torek, 24. junija, je predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek iz prostorov Ministrstva za obrambo prek videokonference nagovorila pripadnike in pripadnice Slovenske vojske, ki svoje dolžnosti opravljajo v mednarodnih operacijah in misijah ter na mirnodobnih dolžnostih in vojaških predstavništvih Slovenske vojske v tujini.

Na konferenci so bili prisotni minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič, preko videokonference pa so se v Slovenijo javljali poveljniki slovenskih kontingentov v mednarodnih operacijah in misijah Kfor na Kosovu, Eufor v Bosni in Hercegovini, Unifil v Libanonu ter z vojaškega predstavništva Slovenske vojske v Monsu v Belgiji.

S Kosova se je v imenu slovenskega kontingenta v silah Kfor javljal podpolkovnik Anže Rode, pripadnike in pripadnice v Bosni in Hercegovini je zastopal podpolkovnik Viljem Šeruga, iz sil Unifil iz Libanona je na konferenci sodeloval major Valter Ilenič, Slovensko vojsko na mednarodnih dolžnostih in vojaških predstavništvih v tujini pa je zastopal polkovnik Peter Zakrajšek.

Predsednica Vlade Republike Slovenije mag. Alenka Bratušek je v svojem nagovoru pripadnikom in pripadnicam Slovenske vojske na nalogah v tujini čestitala ob bližajočem se dnevu državnosti. Pohvalila je izjemno profesionalno delo slovenskih vojakov v mednarodnih operacijah in misijah ter poudarila, da opravljajo odgovorno delo v imenu Republike Slovenije, njihov ugled pa je prepoznaven tako doma kot v tujini. Ob njenem nedavnem obisku prizadetih območij v Bosni in Hercegovini ter Srbiji, ki so ju pretekli mesec zajele katastrofalne poplave, je bila deležna tako s strani visokih predstavnikov obeh držav kot tudi s strani lokalnega prebivalstva pohvale pripadnikom Slovenske vojske za požrtvovalno opravljeno delo in pomoč ob vodni ujmi. Svoj nagovor je sklenila z zahvalo družinam pripadnikov in pripadnic, ki ta trenutek opravljajo naloge v mednarodnih operacijah in misijah, za vso njihovo podporo.

Predstavnike Slovenske vojske v mednarodnih operacijah in misijah je najprej pozdravil minister za obrambo Roman Jakič. Zahvalil se jim je za prispevek k mednarodni varnosti in stabilnosti ter nudenje podpore drugim državam pri izgradnji njihovih zmogljivosti za upravljanje države. Minister jim je tudi dejal, da se uspešno spoprijemajo z izzivi na kriznih žariščih, pri čemer izkazujejo visoko stopnjo usposobljenosti, profesionalnosti in učinkovitosti, kar priznavajo tudi naši mednarodni partnerji.

Vsi pripadniki in pripadnice Slovenske vojske se, po poročanju njihovih predstavnikov, na območjih delovanja počutijo dobro, enotni pa so tudi pri načrtovanju slovesnega zaznamovanja državnega praznika.

V sklepnem delu pogovora se je željam po lepem praznovanju državnega praznika z zahvalo za uspešno opravljeno delo in prispevek slovenskih kontingentov k mednarodnemu miru in varnosti pridružil tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič.

> Video posnetek (YouTube MORS)

Foto: Borut Podgoršek, MORS