Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.09.2017

Vezisti 1. brigade nadaljujejo usposabljanje s 173th IBCT (A)

Od ponedeljka, 11., do petka, 15. septembra, so pripadniki Čete za zveze Rodovskega bataljona 1. brigade v Vojašnici Edvarda Peperka nadaljevali skupno usposabljanje v sodelovanju z ameriško partnersko četo zvez (C/54th BEB/173th IBCT (A)).

Letos februarja so že izvedli skupno terensko usposabljanje na vaji Krokarjev udar (angl. Raven Strike), ki je potekala na OSVAD Poček, maja pa še skupno usposabljanje vezistov pod imenom RTO Academy (Radio-Telephone Operators Academy) v Vicenzi v Italiji, kjer so pridobivali nove izkušnje s področja različnih radijskih naprav, in sicer AN/PRC – 117G, 148, 150,  GPS-sistem DAGR in druge.

Tokratno usposabljanje je potekalo na temo radiotelefonske procedure v Natu z namenom pridobivanja novih znanj in izmenjave izkušenj pri komuniciranju preko sredstev zvez v angleškem jeziku ter povečevanja interoperabilnosti med enotami Slovenske vojske in tujimi oboroženimi silami. Usposabljanje je bilo izvedeno tako iz teoretičnega kot praktičnega dela, kolektivni vojaški duh pa je bil na preizkušnji tudi v okviru športnih aktivnosti.

Fotografije: štabni vodnik Damijan Huško

Vezisti 1. brigade gostili skupno usposabljanje s pripadniki ameriške vojske.

Po teoriji so svoje znanje prenesli v prakso.

Delovali so v mešanih ekipah.

Kolektivni vojaški duh so okrepili med igro košarke …

… in dvoranskega hokeja.

Sodelujoči na usposabljanju RTO Academy.