Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.09.2018

Verifikacijski center je obeležil 20. obletnico delovanja

V petek, 21. septembra, neposredno pred dnevom Verifikacijskega centra, so v Perryevi dvorani Ministrstva za obrambo pripadnice in pripadniki centra s slovesnostjo počastili 20. obletnico delovanja centra v spomin na začetke te dejavnosti v Slovenski vojski, ko so slovenski vojaški verifikatorji naredili prve korake na poti k organiziranemu nadzoru oborožitve v Republiki Sloveniji skladno z mednarodnimi pogodbami in sporazumi.

Slovesnosti so se udeležili državni sekretar na Ministrstvu za obrambo dr. Klemen Grošelj, namestnica načelnika Generalštaba Slovenske vojske, brigadirka Alenka Ermenc, , predstavniki Ministrstva za zunanje zadeve in Ministrstva za obrambo, g. Robert Stražišar obrambni predstavnik pri OVSE,  sodelavci iz poveljstev in enot Slovenske vojske, nekdanji  poveljniki in pripadniki Verifikacijskega centra ter predstavniki partnerskih verifikacijskih ustanov. Ob robu slovesnosti je Verifikacijski center  Slovenske vojske  dopoldan organiziral okroglo mizo na temo »Izzivi na področju nadzora oborožitve« z udeležbo predstavnikov avstrijske, nemške, hrvaške, madžarske in britanske verifikacijske ustanove ter predstavnika RACVIAC-a. 

Državni sekretar dr. Klemen Grošelj je prenesel čestitko ministra za obrambo in se Verifikacijskemu centru zahvalil za do sedaj opravljeno delo na področju verifikacijske dejavnosti in mu zaželel še naprej uspešno izpolnjevanje poslanstva doma in v mednarodnem okolju. Poudaril je tudi zavedanje o spremenjeni varnostni situaciji v svetu in v Evropi.

Poveljnik,  kapitan bojne ladje Ivan Žnidar je v nagovoru spomnil na začetke nadzora oborožitve,  poudaril ključne izvedene naloge v preteklem obdobju in podal iztočnice za delo v prihodnosti. Poudaril je da svoje poslanstvo izpolnjujejo s sodelovanjem, cilj pa je izgradnja zaupanja in varnosti na območju delovanja. Vsem zaposlenim in sodelujočim iz poveljstev in enot SV se je zahvalil za vse storjeno v preteklem obdobju in zaključil govor z motom na področju verifikacijske dejavnosti: »Zaupaj, vendar preveri«.

Osrednja govornica na slovesnosti je bila brigadirka Alenka Ermenc, namestnica načelnika Generalštaba Slovenske vojske. V nagovoru je čestitala vsem pripadnikom Verifikacijskega centra ob okrogli obletnici in prenesla čestitko načelnika Generalštaba SV. Poudarila je pomen verifikacijske dejavnosti za izgradnjo zaupanja, varnosti in stabilnosti med sodelujočimi državami ter se zahvalila za učinkovito in profesionalno opravljanje nalog na področju nadzora oborožitve doma in v svetu.

Svečanost je bila tudi priložnost za podelitev priznanj Verifikacijskega centra pripadnicam in pripadnikom centra ter sodelujočim ustanovam. Namestnica načelnika generalštaba je Verifikacijskemu centru v zahvalo za uspešno izvajanje nalog v preteklem obdobju vročila bronasto plaketo Slovenske vojske.


Fotografije: Damjan Vodenik, OOJ GŠSV

Video posnetek (youtubeMORS):Brane Petrovič