Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.12.2013

Večnamenska ladja Triglav 11 pripravljena za napotitev v vojaško humanitarno operacijo Naše morje – Lampedusa

Danes, 5. decembra, je v koprskem zalivu potekala predstavitev priprav kontingenta Slovenske vojske pred napotitvijo v vojaško humanitarno operacijo Naše morje – Lampedusa.

Na predstavitvi za predstavnike medijev, ki sta si jo ogledala tudi minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič, je posadka ladje predstavila praktične postopke reševanja oseb iz morja.

V uvodni predstavitvi je poveljnik 430. mornariškega diviziona kapitan bojne ladje Boris Geršak podal osnovne informacije o mandatu, poslanstvu in nalogah kontingenta, ki jih čakajo v humanitarni operaciji, predstavil pa je tudi potek priprav kontingenta pred napotitvijo. Minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič sta izrazila zadovoljstvo z usposobljenostjo posadke.

Slovenski kontingent bodo poleg posadke ladje sestavljali še dva pripadnika vojaške policije, dva pripadnika medicinske oskrbe in trije pripadniki nacionalnega podpornega elementa, ki bodo logistično skrbeli za kontingent. Slednji bodo nameščeni v pomorski bazi v kraju Augusta na vzhodu Sicilije, od koder bo delovala tudi ladja Triglav. Slovenska vojska bo imela tudi častnika za povezavo na vojaški ladji italijanske mornarice.

Slovenski kontingent bo v vojaški humanitarni operaciji, ki so jo italijanske pomorske sile začele 18. oktobra letos kot odgovor na reševanje problematike beguncev in tragične dogodke v področju otoka Lampedusa, izvajal nadzor v mednarodnih vodah s ciljem krepitve pomorske varnosti in zagotavljanja reševanja pomoči potrebnim. Območje, ki je dodeljeno ladji Triglav, je veliko približno 30 x 30 navtičnih milj (približno 3100 kvadratnih kilometrov) in se nahaja vzhodno od obale Sicilije. Če bo v področju delovanja potrebno reševanje oseb iz morja, bo posadka ladje na podlagi veljavne mednarodne zakonodaje in izhajajočih obvez to izvedla po predpisanih postopkih.

Po mednarodni zakonodaji je vsako plovilo dolžno zagotoviti potrebno pomoč osebam v stiski skladno s Konvencijo o iskanju in reševanju na morju, Konvencijo o varstvu človeškega življenja na morju in Konvencijo Združenih narodov o pomorskem pravu. Rešenim osebam bo posadka zagotovila potrebno prvo pomoč ter izvedla varnostne in sanitarne ukrepe na ladji do predaje v varnem pristanišču ali na morju. Predaja rešenih oseb je opredeljena v sporazumu med Republiko Slovenijo in Italijansko republiko, ki podrobno opredeljuje obveznosti države gostiteljice glede pravnih in administrativnih postopkov v zvezi z rešenimi osebami in nadaljnjimi postopki. 

Slovenski kontingent se bo italijanskim silam pridružil predvidoma 15. decembra letos in bo v operaciji prisoten do konca januarja 2014.

Foto: Branko Petrovič, MORS

Flash is required!

- minister za obrambo Roman Jakič