Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.10.2010

Večnacionalno usposabljanje za učinkovite evropske sile

V četrtek, 14. oktobra, se je poveljnik sil brigadir Branimir Furlan v Sibiu v Romuniji udeležil dvodnevne konference poveljnikov evropskih vojsk. Osnovna tema konference je bila izgradnja učinkovitih koalicijskih sil s pomočjo večnacionalnega usposabljanja. Udeleženci so izmenjali izkušnje na področju večnacionalnih vaj in izobraževanj, njihove vplive na doseganje zmogljivosti in transformacijo ter pomen za učinkovito delovanje v operacijah s poudarkom na Afganistanu. Poudarjene so bile predvsem možnosti usposabljanja za delovanje v sestavi ISAF.

Brigadir Furlan je v razpravi izpostavil pomen izobraževanja častnikov v tujih ustanovah kot vpliv na profesionalni razvoj posameznika in pomen večnacionalnih vaj pri izgradnji in verifikaciji nacionalnih zmogljivosti. V svojem nastopu je posredoval tudi nekaj kritičnih opomb glede sodelovanja držav na vaji NRF-16 v Sloveniji.

V okviru dvostranskih srečanj je bil poveljnik srbskih kopenskih sil povabljen na ogled vaje Decisive response 2010, ki bo novembra v Sloveniji, z makedonskim poveljnikom sil pa je bil dogovorjen program obiska poveljnika sil Slovenske vojske decembra v Makedoniji.