Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.07.2012

Varovanje baze Film City in poveljstva KFOR znova v rokah slovenskega kontingenta

Četa Kilo 25. slovenskega kontingenta v silah KFOR na Kosovu, ki jo sestavljajo pripadniki 74. motoriziranega bataljona, je z julijem skupaj s pripadniki čete avstrijskega kontingenta prevzela naloge varovanja baze Film City v Prištini. Gre za matično bazo poveljstva KFOR, v kateri delujejo tudi pripadniki slovenskega kontingenta, razporejeni na dolžnostih v poveljstvu, to je del Nacionalnega podpornega elementa in Nacionalna obveščevalna celica. Za izvedbo naloge je angažiran slovenski motoriziran vod in dva voda avstrijske čete ter predstavlja prvi primer tovrstnega sodelovanja pri varovanju baze poveljstva operacije. Hkrati je to vzorčen primer dobrega mednarodnega sodelovanja s pripadniki tujih vojsk, ki potrjuje načelo MNBG-W (Multinational Battle Group – West) »TOGETHER AS ONE«.

V okviru varovanja pripadniki opravljajo štiri različne naloge. Na dveh izvajajo identifikacijo in pregled oseb ter vozil pri vstopu v bazo, naloga pripadnikov je tudi spremljanje nadzornih kamer, prav tako pa izvajajo pregled in identifikacijo oseb pri vstopu v samo stavbo poveljstva KFOR. Dodatno so pripadniki razporejeni še na naloge hitrega posredovanja in patruljiranje.

Obseg in narava dela od pripadnikov zahtevata dobro poznavanje postopkov varovanja in pred vhodom v samo poveljstvo tudi protokolarnih nalog, saj poveljstvo dnevno obiščejo številni ugledni gostje.

Foto: SVNKON 25 KFOR