Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

24.03.2016

Varnost ni samoumevna

V četrtek, 24. marca, je bila na potniškem terminalu v Kopru slovesnost ob 23-letnici delovanja 430. mornariškega diviziona in vrnitvi posadke večnamenske ladje Triglav 11 z mednarodne operacije EU Navfor Med – Sophia.

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Republike Slovenije Borut Pahor je v slavnostnem govoru poudaril, da varnost ni samoumevna. Zato je po njegovem mnenju potrebno njenim skrbnikom – slovenskim vojakinjam in vojakom – zagotoviti potrebna sredstva, da bodo opremljeni, usposobljeni, predvsem pa pripravljeni za njeno zagotavljanje. Slovesnosti sta se  udeležila tudi ministrica za obrambo Andreja Katič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman. Na prireditvi so pripadnikom, ki so se 13. marca vrnili z delovanja v mednarodni operaciji v južnem delu osrednjega Sredozemlja, podelili medalje v službi miru.

Glavnina prvega slovenskega kontingenta (poleg posadke ladje še nacionalni podporni element) je na operaciji delovala od 16. oktobra 2015 do 13. marca 2016. V operaciji Slovenska vojska ostaja s sedmimi pripadniki, ki dolžnosti opravljajo v poveljniški strukturi operacije in v zdravstveni skupini na poveljniški ladji. V tem tednu poteka primopredaja dolžnosti med prvim in drugim slovenskim kontingentom na operaciji Sophia.

Posadka večnamenske ladje Triglav je na desetih plovbah na območju delovanja opravila 58 plovnih dni na nalogah. Skupaj so prepluli 11.734,5 navtične milje, od tega 4.956,4 podnevi in 6.778,1 ponoči. Njihove glavne naloge so bile nadzor dodeljenega akvatorija v južnem osrednjem Sredozemskem morju, pregledi sumljivih plovil in reševanje ljudi v stiski na morju. Devetkrat so reševali, trikrat povsem samostojno, v šestih primerih pa so podpirali druga plovila misije. Skupaj so rešili ali podpirali reševanje 1.072 prebežnikov, od tega 68 otrok in 112 žensk. Poleg tega so odkrili več drugih plovil s prebežniki, ki so jim po njihovem posredovanju pomagale druge ladje Eunavfor Med oziroma ladje drugih operacij. V dveh primerih so nujno medicinsko oskrbeli prebežnike na krovu ladje. Po vsakemu reševanju so skladno s pooblastili plovila pregledali in uničili ter tako preprečili ali vsaj otežili nadaljnje tihotapstvo v regiji. Skladno s pravili delovanja operacije so uničili osem gumijastih plovil in leseno plovilo z notranjim motorjem. S plovil je bilo odstranjenih osem zunajkrmnih motorjev.

430. mornariški divizion je taktična enota polkovne ravni, podrejena Generalštabu Slovenske vojske, deluje pa v Vojašnici slovenskih pomorščakov v Ankaranu. Obletnico praznuje v spomin na 30. januar 1993, ko se je v portoroški marini prvič predstavila pomorska vojaška enota Republike Slovenije – 430. združeni odred obalne obrambe. Sedanjo strukturo enote tvorijo poveljstvo, ki zajema poveljnikovo skupino in štab, Odred za specialno podvodno delovanje, Večnamenska ladja Triglav, Hitra patruljna ladja Ankaran, Vod za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev, Enota vojašnice in Oddelek pomorske medicine iz sestave Vojaške zdravstvene enote.

Flash is required!

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Republike Slovenije Borut Pahor


Flash is required!

Ministrica za obrambo Andreja Katič


Flash is required!

Poveljnik 430. mornariškega diviziona kapitan bojne ladje Boris Geršak