Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

05.10.2018

Vajo Izziv 2018 si je v Makedoniji ogledala strokovna javnost

V četrtek, 4. oktobra, je na vadišču Krivolak v Makedoniji potekala predstavitev taktične vaje Izziv 2018, ki so si jo v spremstvu poveljnika 15. polka vojaškega letalstva polkovnika Bojana Breclja ogledali slovenski veleposlanik v Makedoniji njegova ekscelenca dr. Milan Jazbec, namestnik poveljnika sil Slovenske vojske brigadir Ernest Anželj in predstavniki ministrstva za obrambo in vojske Makedonije. 

Udeleženci vaje enot letalstva in zračne obrambe slovenske in makedonske vojske so strokovni javnosti prikazali bojno delovanje posadk slovenskih letal Pilatus PC-9M Hudournik, kontrolorjev združenega ognja in združenih enot zračne obrambe. V sklepnem delu predstavitve so se predstavniki obeh držav srečali z udeleženci vaje in izrazili zadovoljstvo nad prikazanim in s potekom vaje. Na vaji, ki se bo končala v petek, 5. oktobra, sodeluje več kot 100 pripadnikov Slovenske vojske in predstavlja že utečeno dvostransko sodelovanje med slovensko in makedonsko vojsko, saj gre že za osmo tovrstno vajo. Vajo v sodelovanju z makedonsko vojsko organizira in vodi 15. polk vojaškega letalstva Slovenske vojske.

Veleposlanik Jazbec, brigadir Anželj in polkovnik Brecelj so delovni obisk na vaji Izziv sklenili na vojaškem delu letališča v Skopju, kjer so se srečali s posadkami letal Pilatus PC-9M in helikopterji Mi-24, letalskim tehničnim osebjem in orožarji, ki so jim predstavili svoje delo in naloge na petdnevni taktični vaji Izziv 2018.

> Video posnetek - Youtube (avtor: Branko Petrovič)