Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.02.2015

Vaja Vihra za hitro in učinkovito pomoč

Včeraj, 26., in danes, 27. februarja, Slovenska vojska na vaji Vihra preverja sistem alarmiranja ter priprave in premeščanje svojih zmogljivosti za posredovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Obenem preverja delovanje povezav med Slovensko vojsko in Upravo Republike Slovenije za zaščito in reševanje, saj le hitra in učinkovita pomoč prebivalcem lahko prepreči nastanek večje materialne škode in omili ali odpravi posledice naravnih in drugih nesreč.

Vaja se bo končala jutri, 28. februarja, v Vojašnici Petra Petriča v Kranju, in sicer s tehničnim zborom in prikazom zmogljivosti Slovenske vojske za posredovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Na tehničnem zboru bo s specialistično opremo sodelovalo 740 pripadnikov Slovenske vojske, ki sestavljajo zmogljivosti zaščite, reševanja in pomoči, za delovanje pa so pripravljeni najpozneje v 24 urah.

Svojo opremo v te zmogljivosti prispevajo: 1. brigada sistem za dekontaminacijo, lahka izvidniška vozila Cobra, tovorna vozila in alpinistično opremo; 72. brigada most COMPACT-200, kombinirane delovne stroje, bager, vlečno vozilo, čoln, vozila ter drugo opremo; Logistična brigada premično kuhinjo, pekarno, tuširno-umivalno enoto in pralno-sušilno enoto, modul za prečiščevanje vode, avtocisterno, nujno reševalno vozilo z medicinsko opremo, opremo za skupino, ki bi delovala ob pojavu posebno nevarnih kužnih bolezni, mobilne RKB-laboratorije, avtodvigalo, agregate in avtobuse; 15. polk vojaškega letalstva prispeva helikopter za gorsko reševanje, helikopter za medicinsko evakuacijo in gasilsko opremo za gašenje iz zraka; 430. mornariški divizion prispeva čoln s potapljaško opremo in vlečni sonar, Enota za komunikacijske in informacijske sisteme pa opremo komunikacijskih in informacijskih sistemov.

Leta 2014 je pri odpravljanju posledic žleda in poplav sodelovalo skupaj več kot 8000 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske s skoraj 1600 vozili in različno opremo.