Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.10.2010

Vaja motorizirane čete slovenskega kontingenta Kforja

V torek, 26. oktobra, so pripadniki in pripadnice motorizirane čete 22. slovenskega kontingenta Kforja sodelovali na skupni vaji vodov, ki je potekala v okolici pravoslavnega samostana Svetih Arhangelov pri Prizrenu na Kosovu. V sodelovanju s pripadniki nemških oboroženih sil so urili postopke zagotavljanja javnega reda in miru ob morebitnih nasilnih demonstracijah na območjih objektov posebnega pomena.
Po scenariju vaje so se pred samostanom začeli zbirati demonstranti, ki so najprej mirno zahtevali umik sil Kfor z območja samostana. Demonstracije so se začele nasilno zaostrovati z metanjem različnih predmetov na pripadnike Kforja, ki so območje zavarovali. Poškodba pripadnika Kforja je povzročila posredovanje slovenskega voda za hitro posredovanje, ki je v sodelovanju z nemškimi kolegi hitro razkropil množico demonstrantov, vzpostavil red in zavaroval območje.
Z vajo so pripadniki slovenske čete okrepili visoko stopnjo pripravljenosti, ki jo potrebujejo za opravljanje rednih nalog na območju mednarodne bojne skupine Zahod in v Mitrovici, kamor je četa občasno napotena za en teden.