Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.01.2017

Vaja Lipicanec III se je pričela

V petek, 20. januarja, se je pričela vaja Lipicanec III na kateri se skupaj usposabljajo enote Logistične brigade Slovenske vojske in pripadniki Bataljona za podporo delovanja 173. zračne brigade Oboroženih sil Združenih držav Amerike.

Skupno usposabljanje, ki ga organizira Logistična brigada in bo potekalo na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna (Poček, Bač, Pivka) in v Vipavi (Mlake), se bo končalo v torek, 31. januarja, medtem ko se pripadniki Oboroženih sil Združenih držav Amerike v Italijo vračajo v četrtek, 2. februarja. Z namenom načrtovanja, organizacije in izvedbe skupnega usposabljanja med podrejenimi enotami Logistične brigade in pripadniki Oboroženih sil Združenih držav Amerike, povečanja sodelovanja ter izboljšanja usposobljenosti in interoperabilnosti podrejenih enot Logistične brigade v postopkih zavezništva na vaji sodeluje 150 pripadnikov Slovenske vojske in 250 pripadnikov Bataljona za podporo delovanja 173. zračne brigade Oboroženih sil Združenih držav Amerike. V sklopu vaje se bodo usposabljali tudi usmerjevalci združenega ognja, ki prihajajo iz 72. brigade in 152. letalske eskadrilje (15. polk vojaškega letalstva) z letali Pilatus PC-9M. 

Poleg razvijanja taktičnih znanj in postopkov, ki zagotavljajo osnovno bojno pripravljenost in usposobljenost, izmenjave izkušenj in usposabljanja na področju logistične podpore je eden izmed glavnih ciljev vaje medsebojno sodelovanje in razumevanje med pripadniki in pripadnicami dveh prijateljskih vojsk.

Predstavniki medijev si bodo predstavitev vaje lahko ogledali v četrtek, 26. januarja  2017.
 
Fotografije: por Greta Potočnik (157. LOGP) in VVU XI. r. Rajko Petek