Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

01.02.2017

Vaja Lipicanec III je končana

V torek, 31. januarja, se je končala vaja Lipicanec III, na kateri so se skupaj usposabljali pripadniki enot Logistične brigade Slovenske vojske in pripadniki Bataljona za podporo delovanja 173. zračne brigade Oboroženih sil Združenih držav Amerike.

Skupno usposabljanje pripadnikov dveh prijateljskih vojsk je potekalo na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna (OSVAD) in v Vipavi (Mlake). Slovenski vodja vaje in namestnik poveljnika 157. logističnega polka podpolkovnik Robert Slak je dejal, da so na vaji uspešno preverili postopke in taktike delovanja logistike, da so integrirali slovenske enote v ameriško in obratno, da so vzpostavili in vzdrževali zveze v Natovem zaščitenem načinu delovanja ter izmenjali in preverjali postopke pri zagotavljanju pitne vode. Vojaki lahko varnost zagotavljamo le, če smo visoko usposobljeni. Le s skupnim urjenjem lahko ugotovimo, pri čem smo dobri in kaj moramo še izboljšati.
 
V sklopu vaje je potekal tudi dan za povabljene goste in medije, medtem ko so v sklopu civilno-vojaškega sodelovanja udeleženci vaje obiskali osnovni šoli Pivka in Košana.

Fotografije: VVU XI. r. Rajko Petek, pdes Daniel Mlakar in por Greta Potočnik