Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.08.2015

Vaja Falco letos že petič zapored

Pod vodstvom Laboratorija za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo Vojaške zdravstvene enote Slovenske vojske bo tudi letos potekala vaja Falco V. Vaja, na kateri bodo uporabljeni pravi agensi, se bo začela v ponedeljek, 24. avgusta, in končala v petek, 28. avgusta v okolici Kranja, Tržiča in na vojaškem vadišču Mačkovec pri Bohinjski Beli. Njen namen je uriti skupno delovanje enot Slovenske vojske, Civilne zaščite, Policije, Rdečega križa in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, s čimer se bosta izboljšala medsebojno poznavanje in sodelovanje služb, ki imajo zmogljivost za posredovanje ob jedrskem, radiološkem, kemičnem ali biološkem dogodku v Republiki Sloveniji.

Glavni poudarki vaje bodo vzorčenje, množična dekontaminacija ljudi in objektov ter analiza neznanega biološkega agensa. Na vaji bodo sodelovale enote Slovenske vojske: Laboratorij za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo, Vojaška zdravstvena enota, Zdravstveni četi vzhod in zahod, Četa za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo ter vojaška policija 1. brigade. Med preostalimi udeleženci vaje bodo Veterinarska in Medicinska fakulteta (referenčna laboratorija mobilnega biološkega laboratorija), Policija (Generalna policijska uprava Ljubljana in Policijska uprava Kranj), Štab civilne zaščite Gorenjske, gasilske enote (Gasilska brigada Ljubljana, Gasilska reševalna služba Kranj, Prostovoljno gasilsko društvo Bled, Prostovoljno gasilsko društvo Tržič in Prostovoljno gasilsko društvo Bistrica pri Tržiču) ter Rdeči križ Slovenije (območna združenja Kranj, Škofja Loka in Tržič). Na vaji bo vsak dan sodelovalo približno 120 udeležencev.

Predstavitev vaje za strokovno javnost in predstavnike medijev bo v petek, 28. avgusta, od 11.30 dalje v Vojašnici Petra Petriča v Kranju.