Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

31.05.2016

Vaja elektronskega motenja RAMSTEIN GUARD

Od 1. do 4. junija bo v Republiki Sloveniji potekala mednarodna vojaška vaja elektronskega bojevanja RAMSTEIN GUARD. Na vaji bodo sodelovali enote in poveljstva, vključena v Natov integrirani sistem nadzora in kontrole zračnega prostora (NATINAMDS – NATO Integrated Air and Missile Defence System) na območju odgovornosti združenega poveljstva (CAOC TJ – Combined Air Operations Centre Torrejon).

Aktivnosti so usmerjene v pravilno ukrepanje in boj proti elektronskim motnjam v realnih pogojih. Namen vaje je urjenje enot v prepoznavanju elektronskih motenj, zmanjšanju njihovega vpliva ter delovanju v pogojih elektronskega motenja radarjev, komunikacijskih sredstev ter sistemov poveljevanja in kontrole.
Na vaji sodeluje 15. polk vojaškega letalstva, in sicer 151. helikopterska eskadrilja s helikopterji AS532 Cougar, 152. letalska eskadrilja z letali Pilatus PC-9M Hudournik, 16. center za nadzor in kontrolo zračnega prostora s četo za nadzor in kontrolo zračnega prostora, z radarskima položajema dolgega dosega na Ljubljanskem Vrhu in Ledinekovem Koglu ter z dvema mobilnima radarskima sistemoma kratkega dosega. Na vaji sodelujejo tudi Enota za elektronsko bojevanje z mobilnimi in stacionarnimi položaji enote in mobilnimi sistemi za motenje komunikacij, 1. brigada in Enota za specialno delovanje z dvema skupinama usmerjevalcev združenega ognja.

Aktivnosti bodo potekale na območju vadbenega centra Gotenica, v Vojašnici Ivana Cankarja na Vrhniki in v osrednjem, J in JV delu zračnega prostora Republike Slovenije do višine 4000 metrov. Dnevni nalet bo skladno z vremenskimi razmerami izveden v dveh časovnih terminih, in sicer med 9. in 12. uro ter med 14. in 17. uro.

Natov elektronski motilec DA20 bo na vaji sodeloval 2. junija (3. junij je rezervni dan), in sicer v osrednjem delu zračnega prostora Republike Slovenije na višini med 3000 in 4000 metri.