Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

27.09.2011

Vaja Challenge 2011 že v polnem teku

Včeraj, 26. septembra, se je na vaji Challenge 2011 v Makedoniji začelo bojno streljanje enot Brigade zračne obrambe in letalstva (BRZOL).

V dopoldanskem času so bile na cilje v zraku, ki jih s svetilnimi minometnimi minami imitirajo pripadniki 10. motoriziranega bataljona, izstreljene protiletalske rakete, ki so jih izstrelili pripadniki in pripadnice stalne in rezervne sestave 9. bataljona zračne obrambe. Ravno tako so bile s strani Letalske šole (LETŠ) odvržene letalske bombe MK82.

Namestnik poveljnika Letalske šole major Gaube je pojasnil, da je uspešna in varna izvedba ter odlična koordinacija med vsemi sodelujočimi enotami, ki na vaji delujejo pod okriljem BRZOL, plod uspešnih skupnih priprav v preteklem obdobju.

Na vaji pomemben segment predstavljajo letalski tehniki in orožarji, ki s svojo profesionalnostjo, izkušnjami in znanjem pomembno prispevajo k uspehu vaje. Za varno in usklajeno delovanje različnih oborožitvenih sistemov in enot na poligonu Krivolak skrbijo pripadniki 107. letalske baze s kompleksnim sistemom zvez in pripadniki 16. bataljona za nadzor zračnega prostora z mobilnim radarjem kratkega dosega, ki zagotavljajo sliko zračnega prostora, s svojimi kontrolorji pa tudi nadzor in kontrolo zračnega prostora na samem strelišču. S helikopterjem za MEDEVAC skupaj sodelujta 15. helikopterski bataljon in ekipa vojaške zdravstvene enote. Za splošno varnost vseh sodelujočih na vaji sta zadolžena pripadnika 17. BVP.

Danes, 27. septembra, si bosta aktivnosti v popoldanskem času ogledala tudi načelnik generalštaba in poveljnik sil Slovenske vojske.

Foto: Nina Režen