Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

19.10.2018

Vadišče Poček pirotehnično očistili

Center za združeno usposabljanje in Enota Osrednjega vadišča SV Postojna sta v tem tednu končala redno letno jesensko pirotehnično čiščenje vadišča Poček. Specialistični del samega pirotehničnega čiščenja je opravil Vod za uničevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev iz sestave 430. mornariškega diviziona. Delo so podpirali pripadniki 157. logističnega polka , Specializirane enote vojaške policije, inženirci obeh brigad, Vojaška zdravstvena enota in gasilci iz Postojne.

Slovenska vojska v letošnjem letu nadaljuje niz pirotehničnih čiščenj, usmerjenih v globinski pregled rajona Lipe 2, ki ga ob spoštovanju omejitev (uporaba vozil samo po cestnih komunikacijah, vkopavanje le po predhodnem globinskem pregledu) uporabljajo pehotne enote. Zato bo SV s sistemskim globinskim pregledom, v nizu pirotehničnih čiščenj, globinsko pregledala celoten rajon.

Tokratno pirotehnično čiščenje je bilo kompleksno predvsem zaradi načina izvajanja. Pregledali so del rajona okoli kontejnerjev, namenjenih za cilje zračne komponente in področja, ki se največkrat uporablja za postavitev tarčne situacije pri taktičnih vajah z bojnim streljanjem. Prvič so uporabili tudi delovni stroj iz inženirijske čete, ki je znatno povečal učinkovitost dela, ter dopolnil pripadnike SV s pomembnimi izkušnjami. Odkrili so kovinske delce, svetilno mino in neeksplodirano  minometno mino 82 mm, ki je bila uporabljena pred letom 1991. Vod za uničevanje je mino varno uničil.

Načrtna, usmerjena in redna pirotehnična čiščenja podpirajo prizadevanja Enote Osrednjega vadišča SV Postojna, da bi na poligonu zagotovili najvišjo stopnjo varnosti za vse uporabnike, ob strogem upoštevanju vseh varnostnih ukrepov.