Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.04.2012

Vabilo predstavnikom medijev na slovesnost pred odhodom 17. slovenskega kontingenta v Afganistan

Predstavnike medijev vabimo, da v torek, 10. aprila, ob 17. uri v Vojašnici Franca Rozmana Staneta na Leskoškovi cesti 7 v Ljubljani spremljajo slovesnost pred odhodom pripadnikov 17. kontingenta Slovenske vojske na šestmesečno delovanje v mednarodno operacijo Isafa v Afganistan. Slovesnosti se bodo udeležili tudi minister za obrambo Aleš Hojs, načelnik Generalštaba SV brigadir Dobran Božič in poveljnik sil brigadir Branimir Furlan.
Kontingent, v katerem je 86 pripadnikov iz različnih enot SV in trije civilni strokovnjaki in ki bo naloge v Afganistanu prevzel konec aprila, bo tako kot sedanji poleg mentoriranja afganistanskega pehotnega bataljona in mentoriranja v korpusnem poveljstvu mentoriral tudi druge enote afganistanskih varnostnih sil, zagotavljal bo tudi bojno podporo in zaščito mentorskim skupinam ter nacionalno logistično podporo in deloval v sestavi poveljstev Isafa ter regionalni obnovitveni skupini regionalnega poveljstva Zahod. V skupini za mentoriranje in enoti za bojno podporo bo delovalo tudi 12 pripadnikov nacionalne garde Kolorada.
Glavnina kontingenta bo nastanjena v bazi v Bala Boluku na zahodu Afganistana, nekaj pripadnikov bo delovalo v bazah Arena in Stone v Heratu ter Wardag blizu Kabula, nekaj pa v poveljstvu Isafa v Kabulu.
Pri svojem delu bo kontingent uporabljal štiri srednja oklepna vozila 8 x 8 svarun, pet lahkih kolesnih oklepnih vozil 4 x 4 hummer in osebno terensko vozilo puch, prav tako pa ima slovenski kontingent od ameriške vojske brezplačno v najemu tudi štiri lahka oklepna vozila 4 x 4 (Mine Resistant Ambush Protected – MRAP), ki pripadnikom kontingenta pri opravljanju nalog zagotavljajo dodatno zaščito.

Vabljeni.

Več informacij: Marko Prvinšek, mobilni telefon: 031 279 285.