Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.06.2011

Vabilo predstavnikom medijev na slovesnost ob Dnevu rodu zvez

Predstavnike medijev vabimo, da v sredo, 22. junija ob 11. uri, v Parku Manevrske strukture narodne zaščite v Kočevski Reki spremljajo slovesnost ob dnevu rodu zvez.

Ob tej priložnosti bo po slovesnosti na lokaciji Spodnjih garaž, kjer je bila leta 1991 izvedena montaža prvih radijskih naprav, potekala še krajša slovesnost z odkritjem spominskega obeležja, v športni dvorani Osnovne šole Kočevska Reka pa bo na ogled razstava z naslovom Kočevska v vojni za Slovenijo. Ta dan bo aktivirana in postavljena na ogled tudi radioamaterska postaja s posebnim klicnim znakom (S520SV), ki bo delovala prav s prizorišča montaže v Kočevski Reki.

V junijskih dneh 1991 tik pred osamosvojitveno vojno, so bile v strogi tajnosti nabavljene in transportirane v Slovenijo in zatem v Kočevski Reki montirane v terenska vozila Teritorialne obrambe sodobne radijske naprave angleškega proizvajalca Racal, ki so imele za tiste čase relativno visoko stopnjo zaščite pred prisluškovanjem in odkrivanjem. 22. junija so z njimi vezisti Teritorialne obrambe vzpostavili prvo premično in tehnično zaščiteno radijsko omrežje, ki je omogočalo učinkovito vodenje vojaških operacij in poveljevanje z enotami Teritorialne obrambe. Uporaba teh naprav med osamosvojitveno vojno je predstavljala svojevrstno taktično presenečenje za takratno Jugoslovansko armado in hkrati vlila samozavest pripadnikom Teritorialne obrambe in ostalim akterjem osamosvajanja Republike Slovenije. 

Vabljeni.

Kontaktna oseba: Marko Košir, mobilni telefon 031 279 400