Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.04.2018

Vabilo predstavnikom medijev na izplutje večnamenske ladje Triglav na mednarodno misijo Evropske unije EUNAVFOR MED

Predstavnike medijev v petek, 20. aprila, ob 19. uri vabimo v Luko Koper, da spremljajo izplutje večnamenske ladje Triglav 11 na mednarodno misijo Evropske unije EUNAVFOR MED Sophia v južni del osrednjega Sredozemlja.

Skladno s prvim sklepom, ki ga je Vlada Republike Slovenije sprejela 20. septembra 2015, bo ladja sodelovala znotraj petega kontingenta Slovenske vojske na misiji EUNAVFOR MED Sophia največ do 1. avgusta 2018. V petem kontingentu je skupaj 45 pripadnikov Slovenske vojske.

Ladja Triglav bo izvajala različne naloge, povezane z nadzorom migracijskih tokov in  nezakonitih aktivnosti, ter opravljala postopke iskanja in reševanja na morju.
Operacija je del celovitega pristopa Evropske unije in mednarodne skupnosti za reševanje problematike tihotapljenja ljudi in ilegalnih migracij v regiji. Hkrati je del širšega pristopa v sodelovanju s strateškimi in regionalnimi partnerji v sklopu celovitega naslavljanja strukturnih razlogov migracij v državah izvora. Glavni namen operacije je omejevanje delovanja tihotapcev z ljudmi v Sredozemlju. Slovenija pri reševanju problematike beguncev v Sredozemlju v obliki vojaškega prispevka od leta 2015 neprekinjeno sodeluje v vojaški operaciji Evropske unije EUNAVFOR MED Sophia.

Zaradi prehoda v Luko Koper vas prosimo, da udeležbo potrdite na elektronski naslov mateja.trost(at)mors.si najpozneje do četrtka, 19. aprila 2018, do 14. ure. Prijava mora vsebovati naslednje podatke: ime in priimek vseh udeležencev, številke njihovih osebnih dokumentov ter podatke o vozilih obiskovalcev (tip, registrska številka).

Vabljeni!

Več informacij: Mateja Trošt, mobilni telefon 051 389 719