Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

28.05.2015

Vabilo predstavnikom medijev na dan odprtih vrat Vojašnice Jerneja Molana in slovesnost ob začetku mednarodne vojaške vaje Adriatic Strike 2015

Predstavnike medijev v nedeljo, 31. maja, vabimo na dan odprtih vrat Vojašnice Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki in slovesnost ob začetku mednarodne vojaške vaje Adriatic Strike 2015, ki bo potekala od ponedeljka, 1., do sobote, 6. junija, na širšem območju Republike Slovenije.

V okviru dneva odprtih vrat vojašnice bo za obiskovalce na ogled oprema in oborožitev Slovenske vojske ter statična in dinamična predstavitev letal in helikopterjev, sodelujočih na mednarodni vojaški vaji Adriatic Strike, dan bodo popestrili tudi skoki padalskega oddelka Slovenske vojske ter predstavitve lokalnih društev in organizacij, obiskovalci pa se bodo lahko preizkusili še v športnih aktivnostih in poskusili vojaški obrok.

Z uvodno slovesnostjo se bo začela mednarodna vojaška vaja Adriatic Strike 2015, ki v Republiki Sloveniji poteka že četrto leto zapored. Na vaji bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja. Na vaji bo sodelovalo okoli 450 udeležencev, od tega 200 pripadnikov oboroženih sil Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Francije, Hrvaške, Italije, Kanade, Litve, Latvije, Madžarske, Nizozemske, Romunije, Slovaške, Združenih držav Amerike ter Turčije kot opazovalke.

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja bo potekalo na petih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer bodo zračna plovila, tanki, minometi in topovi zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju Raduhe, Občine Sevnica, Primožev pri Kočevski Reki in na letališču Rakičan pri Murski Soboti, kjer bodo zračna plovila letalsko podporo samo simulirala. Vaja bo predstavnikom medijev na ogled v četrtek, 4. junija, na letališču Rakičan pri Murski Soboti.


Predstavnike medijev vabimo, da dan odprtih vrat in slovesnost ob začetku vaje v nedeljo, 31. maja, spremljajo po naslednjem programu:

• 10.00–16.00  dan odprtih vrat Vojašnice Jerneja Molana Cerklje ob Krki,
• 14.00–14.15  slovesnost ob začetku vaje,
• 14.15–14.30  pogovor z udeleženci vaje.

Vljudno vabljeni!

Kontaktna oseba: Jani Krošl, mobilni telefon 031 279 480