Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

21.06.2011

Vabilo na slovesno prisego kandidatov za poklicnega vojaka in vojakov na prostovoljnem služenju vojaškega roka - popravek vabila: SPREMEMBA URE

Predstavnike medijev vabimo, da se danes, v torek, 21. junija, ob 15. uri na postrojitvenem prostoru v Vojašnici Janka Premrla Vojka v Vipavi udeležijo slovesne prisege kandidatov za poklicnega vojaka (Vojak) in kandidatov na prostovoljnem služenju vojaškega roka (PSVR). V usposabljanje, ki je za obe generaciji potekalo od 7. marca do 24. junija 2011, je bilo v generaciji Vojak vključenih 22 kandidatov, med njimi eno dekle. V generacijo PSVR na Bohinjski Beli pa je bilo vključenih 26 kandidatov, med njimi štiri dekleta. Zbrane bo nagovoril namestnik poveljnika Centra za usposabljanje podpolkovnik Gregor Ribnikar.

Z usposabljanjem prvih kandidatov za poklicne vojake so v Centru za usposabljanje (CU) Vipava začeli 3. marca 2003. Do danes je usposabljanje uspešno končalo 4.118 kandidatov, ki so bili razporejeni v enote Slovenske vojske. Kandidati se usposabljajo po programu Temeljno vojaško strokovno usposabljanje (TVSU). Po uspešno končanem programu, ki traja od tri do štiri mesece (odvisno od tega, ali se usposablja kandidate za vojaka, častnika ali vojaškega uslužbenca) vojak pridobi vojaško evidenčno dolžnost (VED) 11101 – pehota. V letošnjem letu je usposabljanje končalo 100 vojakov.

V program TVSU so vključeni tudi kandidati in kandidatke na prostovoljnem služenju vojaškega roka (PSVR), ki se izvaja v CU v Vipavi ter v podrejenih enotah CU v vojašnicah na Bohinjski Beli, v Murski Soboti in v Novem mestu. Prva generacija kandidatov na prostovoljnem služenju vojaškega roka je usposabljanje začela 12. januarja 2004. Do danes je prostovoljno služenje vojaškega roka uspešno končalo 1.219 kandidatov. V letošnjem letu je usposabljanje končalo 86 vojakov.

Po končanem usposabljanju v Vipavi lahko kandidati vojaško pot nadaljujejo v stalni sestavi (STAS) ali v prostovoljni pogodbeni rezervni sestavi Slovenske vojske (PPRS).

Vljudno vabljeni!

Več informacij: Carmen Kos, mobilni telefon 041 959 179