Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.06.2011

Vabilo na ogled novega igranega filma o slovenski osamosvojitveni vojni z naslovom 1991 – Neizstreljeni naboj

Celovečerni televizijski film z naslovom 1991 – Neizstreljeni naboj skozi prizmo izkušenj dveh slovenskih fantov, ki ta čas služita vojaški rok, spregovori o dogodkih neposredno pred osamosvojitveno vojno in med njo. Junaka filma sta v enoti JLA, sredi ključnih dogodkov pa se znajdeta na različnih straneh; enemu uspe prebegniti na stran slovenskih teritorialcev, drugi ostane v enoti JLA. Ko se spopad zaostri na življenje ali smrt, postaneta neposredna nasprotnika.

Film dinamično povezuje prizore, ki so del dejanskega dogajanja, z doživljajskim svetom junakov filma in z izrisom okolja, v katerem delujeta. Težišče je v osebnih zgodbah, ki so posledice objektivnega dogajanja; film ni »agitka«, temveč dramatična zgodba o ljudeh, vrženih v usodni zgodovinski čas. Je delo, ki skozi osebni pogled pokaže na dogodke in človeške usode, povezane z osamosvojitveno vojno, spregovori tako o razmerah in okoliščinah dogajanja kot tudi o tragiki vojne.

Pri nastajanju filma je Ministrstvo za obrambo za potrebe snemanja dalo v uporabo določeno opremo in oborožitev ter zagotovilo začasno uporabo nepremičnin v upravljanju ministrstva na različnih lokacijah, in sicer v Vojašnici barona A. Čehovina v Postojni, na vadišču Bile na Počku, na Bloški Polici ter na Mačkovcu. Prav tako je bilo ob podpori Slovenske vojske v Vojašnici Bohinjska Bela izvedeno krajše vojaško usposabljanje za igralce in statiste.

Predpremierna predstavitev filma bo jutri, v sredo, 15. junija, ob 13. uri v kinu Dvor, Kolodvorska ulica 13, Ljubljana.

Film bo jutri, v sredo, 15. junija, ob 20. uri premierno predvajan kot film tedna tudi na 1. programu Televizije Slovenija.

Vabljeni k ogledu.