Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.05.2011

Vabilo na odprtje razstave z naslovom 20 let ponosni nase – zgodovina Slovenske vojske od osamosvojitve do danes

Predstavnike medijev vabimo, da se v soboto, 21. maja 2011, ob 13. uri v okviru dneva odprtih vrat v vojaškem objektu Kadetnica, v Dvorani podpolkovnika Davorina Žunkoviča (pritličje), Engelsova ulica 15, Maribor, udeležijo odprtja razstave z naslovom 20 let ponosni nase – zgodovina Slovenske vojske od osamosvojitve do danes. Slavnostni govornik bo generalmajor mag. Alojz Šteiner, načelnik Generalštaba Slovenske vojske. Razstava, ki jo je pripravil Vojaški muzej Slovenske vojske, katerega naloga je tudi ohranjanje zgodovinskega spomina in dokumentiranje delovanja enot Slovenske vojske za zanamce, bo odprta do 26. oktobra 2011, in sicer vsak delovni dan med 9. in 17. uro.

Namen razstave je širši javnosti prikazati glavne dogodke iz zgodovine delovanja Slovenske vojske, njen razvoj ter uveljavitev v slovenskem in mednarodnem okolju. Cilj razstave je okrepiti zavedanje javnosti, da je Slovenska vojska naša vojska, ki deluje za obrambo Republike Slovenije in njenih državljanov. Slovenska vojska pa se mora vključevati tudi v širše mednarodno okolje, kar je pomembno za zagotavljanje in ohranjanje miru ter spoštovanje temeljnih človekovih pravic vsakega posameznika.

Razstava je razdeljena na pet vsebinskih sklopov, ki z dokumentarnimi fotografijami in razlago na 14 razstavnih panojih in scenskih postavitvah prikaže dvajsetletni razvoj Slovenske vojske. Tako obiskovalci zvedo, kdo so bili ministri za obrambo in načelniki Generalštaba Slovenske vojske v samostojni Republiki Sloveniji, kako sta potekala prehod in preimenovanje Teritorialne obrambe v Slovensko vojsko, kako se je Slovenska vojska vključevala v mednarodne povezave in postala zaupanja vredna članica Severnoatlantskega zavezništva, kakšni so namen, poslanstvo, naloge in struktura Slovenske vojske. Na scenskih postavitvah lahko obiskovalci spoznajo, kakšna je bila spalnica vojakov na služenju vojaškega roka, uniforme načelnikov generalštaba, kako je pripravljena kontrolna točka na misiji, poveljniški šotor z notranjo opremo, pilotsko opremo, opremo biatlonke – pripadnice Športne enote Slovenske vojske, položaj protioklepnega raketnega sistema z dvema vojakoma ter čine in medalje Slovenske vojske.

Vljudno vabljeni!

Več informacij: Carmen Kos, telefon 041 959 179