Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

20.09.2011

Vabilo na novinarsko konferenco ob koncu stalnega dežurstva ekipe helikopterskega reševanja v gorah v letošnji sezoni

V sredo, 21. junija, ob 12.30 bo na vojaškem delu letališča na Brniku potekala novinarska konferenca s predstavitvijo analize dela dežurne ekipe za helikoptersko reševanje v gorah ob koncu letne sezone ter predstavitvijo zmogljivosti in opreme za izvajanje nalog zaščite, reševanja in pomoči v gorskem svetu .

Na začetku bo zbrane nagovorila ministrica za obrambo dr. Ljubica Jelušič, ki se bo ob tej priložnosti tudi zahvalila vsem sodelujočim pri izvajanju helikopterskega reševanja v gorah. Analizo poteka reševanja v gorah bo predstavil Toni Smolej, predsednik Komisije za letalsko reševanje pri Gorski reševalni zvezi Slovenije, na novinarski konferenci pa bodo sodelovali tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor mag. Alojz Šteiner, generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Darko But, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Miran Bogataj in predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije Igor Potočnik.

Za potrebe reševanja v gorskem svetu je na vojaškem delu letališča Jožeta Pučnika v poletnih mesecih, od junija do septembra, vsak dan v stalni pripravljenosti dežurna posadka helikopterskega reševanja in helikopter Slovenske vojske bell 412. Helikoptersko reševanje v gorah zahteva zelo visoko stopnjo usposobljenosti posadk, ki jo sestavljajo  pilot, kopilot, tehnik letalec, zdravnik reševalec letalec, gorski reševalec letalec in policist. Slovenska vojska se v reševanje v gorah in drugih zahtevnih terenih vključuje skladno z Uredbo o organiziranju, opremljanju in usposabljanju sil za zaščito, reševanje in pomoč. V sodelovanju z gorskimi reševalci Gorske reševalne zveze Slovenije Slovenska vojska pri izvajanju naloge reševanja v gorah sodeluje tudi z dežurno posadko letalske enote policije. V letošnji sezoni je bilo od junija s podporo helikopterja opravljenih 81 intervencij, od tega je bilo 70 reševalnih oziroma več kot 85% akcij izvedenih v sodelovanju s 15. helikopterskim bataljonom Slovenske vojske, v 11 intervencijah pa je sodelovala letalska enota policije. Glede na naravo nesreč v gorah in zahtevnost terena je dežurna posadka s helikopterji nepogrešljiva pomoč reševalcem in ponesrečencem, saj skrajša čas reševanja in pot do celostne medicinske oskrbe.