Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

03.03.2015

Vabilo medijem na spremljanje preverjanja pripravljenosti slovenskega kontingenta pred odhodom na Kosovo

Predstavnike medijev vabimo, da v četrtek, 5. marca, ob 11. uri v Svetlem potoku pri Kočevju spremljajo del zaključnega preverjanja pripravljenosti 31. kontingenta Slovenske vojske pred aprilsko napotitvijo v mednarodno operacijo Kforja na Kosovo.

Preverjanje po Natovi metodi Combat Readiness Evaluation (CREVAL) obsega več faz, od pregleda enote, ki bo v celjski vojašnici, do preverjanja kontingenta na vadišču v Svetlem potoku ter sklepne analize s potrditvijo končne ocene pripravljenosti kontingenta. Predstavniki medijev si bodo lahko ogledali preverjanje, kako kontingent opravlja naloge in izvaja taktične postopke.  

V 31. kontingentu bo okrog 300 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske. Njegove naloge bodo enake, kot jih opravlja sedanji kontingent, vključujejo pa vzdrževanje varnega in stabilnega okolja, zagotavljanje razmer za prenos odgovornosti civilnim oblastem ter varovanje objektov posebnega pomena.

Glavnino 31. kontingenta, ki bo nastanjena v vojaški bazi Villaggio Italia pri Peći, sestavljata manevrski četi 20. pehotnega polka. V sestavi kontingenta bodo še šest skupin za povezavo in nadzor, helikopterska enota, logistična oddelka ter nacionalni podporni element. Nekaj pripadnikov bo delo opravljalo v poveljstvu operacije Kforja v Prištini in regionalnem poveljstvu Zahod v Peći.

Zbirno mesto za odhod na kraj ogleda bo pred Hipermarketom Spar, Ljubljanska cesta 46, Kočevje, ob 10.30.

Predstavnikom medijev predlagamo, da se terenu primerno oblečejo in obujejo.

Prosimo vas, da svojo udeležbo potrdite na telefon 031 279 285 do srede, 4. marca, do 15. ure.


Vljudno vabljeni!

Oseba za stike: podpolkovnik Marko Prvinšek, telefon 031 279 285.