Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

10.12.2013

Vabilo medijem na slovesnost pred odhodom slovenskega kontingenta na vojaško humanitarno operacijo Naše morje – Lampedusa

Predstavnike medijev vabimo, da v sredo, 11. decembra, ob 10. uri v Vojašnici slovenskih pomorščakov v Ankaranu spremljajo slovesnost pred odhodom kontingenta Slovenske vojske v vojaško humanitarno operacijo Naše morje – Lampedusa. Osrednji govornik na slovesnosti bo poveljnik Združenega operativnega centra brigadir Milan Obreza.

Slovenski kontingent poleg posadke večnamenske ladje Triglav 11 sestavljajo še dva pripadnika vojaške policije, dva pripadnika medicinske oskrbe in trije pripadniki nacionalnega podpornega elementa, ki bodo logistično skrbeli za kontingent. Slednji bodo nameščeni v pomorski bazi v kraju Augusta na vzhodu Sicilije, od koder bo delovala tudi ladja Triglav. Slovenska vojska bo imela tudi častnika za povezavo na vojaški ladji italijanske mornarice.

Slovenski kontingent bo v vojaški humanitarni operaciji, ki so jo italijanske pomorske sile začele 18. oktobra letos kot odgovor na reševanje problematike beguncev in tragične dogodke v področju otoka Lampedusa, izvajal nadzor v mednarodnih vodah s ciljem krepitve pomorske varnosti in zagotavljanja reševanja pomoči potrebnim. Slovenski kontingent se bo italijanskim silam pridružil predvidoma 15. decembra letos in bo v operaciji prisoten do konca januarja 2014.

Vabljeni!

Več informacij: poročnik bojne ladje Bogomir Tomažič, mobilni telefon 051 420 728