Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

06.03.2013

Vabilo medijem na slovesnost ob odhodu 27. slovenskega kontingenta KFOR na Kosovo

Predstavnike medijev vabimo, da se v četrtek, 7. marca, ob 13. uri udeležijo slovesnosti ob odhodu slovenskega kontingenta (SVNKON) 27 KFOR na misijo na Kosovu. Slovesnosti, ki bo potekala v Vojašnici Edvarda Peperka (Leskoškova 7, Ljubljana), se bosta udeležila tudi državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Peter Stavanja, ki bo slavnostni govornik, in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič.

SVNKON 27 KFOR šteje 307 pripadnikov in pripadnic iz različnih enot Slovenske vojske, ki bodo konec marca prevzeli naloge od predhodnikov. Glavnino kontingenta, ki bo nastanjena v vojaški bazi Villago Italia pri Peći, sestavljata manevrska četa 460. artilerijskega bataljona, dopolnjena z vodom 18. bataljona za jedrsko, radiološko, kemično in biološko obrambo, ter manevrska četa 74. motoriziranega bataljona. Poleg čet so v sestavi kontingenta še logistični vod, helikopterski oddelek, nacionalni podporni element ter pet skupin za povezavo in nadzor, katerih naloga je spremljanje varnostne situacije znotraj območja delovanja. Pripadniki bodo delovali na zahodu Kosova na območju občin Peč, Novo selo, Klina, Istok in Vučitrn, nekaj pa jih bo delo opravljalo v poveljstvu KFOR v Prištini in v Regionalnem poveljstvu Zahod v Peči.

Naloge 27. kontingenta ostajajo enake kot naloge predhodnih kontingentov, vključujejo pa vzdrževanje varnega in stabilnega okolja ter svobode gibanja, zagotavljanje pogojev za prenos odgovornosti civilnim oblastem, izvajanje kontrole na komunikacijah in kontrolnih točkah ter varovanje objektov posebnega pomena, kot je Pećka patriarhija.

Slovenska vojska je svoje pripadnike prvič napotila na Kosovo januarja 2000.

Več informacij: Jasna Strmole, mobilni telefon 031 330 962