Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

14.02.2013

Vabilo medijem na slovesnost in tek ob obletnici ustanovitve Mednarodnega sveta za vojaški šport

Predstavnike medijev vabimo, da se v ponedeljek, 18. februarja, ob 8.15 udeležijo slovesnosti in teka ob obletnici ustanovitve Mednarodnega sveta za vojaški šport (Conseil International du Sport Militaire – CISM), ki bosta potekala v Vojašnici Edvarda Peperka, Leskoškova 7, Ljubljana.

Tega dne bodo pripadniki in pripadnice Slovenske vojske ob 21-letnici delovanja v tej organizaciji in 65. obletnici ustanovitve Sveta izvedli šesti zaporedni tek CISM po vseh vojašnicah Slovenske vojske. Tek je netekmovalnega značaja, v duhu prijateljstva skozi šport pa združuje pripadnike oboroženih sil sveta.

Mednarodni svet za vojaški šport je bil ustanovljen 18. februarja 1948 s ciljem združevanja pripadnikov oboroženih sil na športnem področju. Na srečanju je sodelovalo pet ustanoviteljskih držav – Belgija, Danska, Francija, Luksemburg in Nizozemska. V obdobju hladne vojne so članice postale tudi vzhodne države, vendar so imele poseben status. S padcem berlinskega zidu je CISM postal največja mednarodna športna organizacija na svetu in je na področju vojaškega športa primerljiv z Mednarodnim olimpijskim komitejem. S svojimi aktivnostmi in z združevanjem pripadnikov oboroženih sil skuša prispevati k miru in razumevanju v svetu. Trenutno ima organizacija 133 držav članic. Slovenija je članica CISM od marca 1992. V obdobju po osamosvojitvi je bila to prva oblika mednarodnega sodelovanja na vojaškem področju in pri promociji Slovenske vojske v tujini. Naša država ima v CISM velik ugled, saj je aktivna na organizacijskih področjih in prepoznavna po dobrih rezultatih naših športnikov.

Več informacij: Jasna Strmole, mobilni telefon 031 330 962