Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

30.01.2018

Vabilo medijem na odprtje razstave ter slovesnost Šole za častnike in Poveljniško-štabne šole

Predstavnike medijev vabimo, da se v sredo, 31. januarja, udeležijo odprtja razstave z naslovom 25 let šolanja častnikov Slovenske vojske, ki bo potekalo v Vojaškem objektu Kadetnica, ter slovesnosti ob 25-letnici delovanja Poveljniško-štabne šole in Šole za častnike, ki bo potekala v Dvorani Union v Mariboru. Osrednji govornik bo načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman. Na slovesnosti bodo podeljena tudi priznanja najzaslužnejšim sodelavcem.

Predstavniki medijev bodo lahko aktivnosti spremljali po naslednji časovnici:
– ob 15. uri odprtje razstave 25 let šolanja častnikov Slovenske vojske, Kadetnica, Engelsova ulica 15, Maribor, in
– ob 18. uri slovesnost Šole za častnike in Poveljniško-štabne šole, Dvorana Union, Maribor

Vojaški muzej Slovenske vojske je ob 25. obletnici ustanovitve Šole za častnike in Poveljniško-štabne šole v sodelovanju s šolama, Oddelkom za elektronsko izobraževanje, Centrom vojaških šol in posamezniki pripravil razstavo z naslovom 25 let šolanja častnikov Slovenske vojske. Razstava prikazuje četrt stoletja razvoja sistema vojaškega izobraževanja častnikov Slovenske vojske, ki morajo opraviti predpisana vojaška izobraževanja v svoji karierni poti. Uspešno končano šolanje na Šoli za častnike je temeljni pogoj za pridobitev čina poročnika, prej podporočnika. Vsak častnik si prizadeva, da s svojim delom doseže napredovanje na svoji karierni poti in da je povišan v višji čin. Avtorji razstave so zato predstavili tudi značilnosti izobraževanja na Poveljniško-štabni šoli, ki izvaja izobraževanja, ki jih mora vsak častnik uspešno opraviti, da bi lahko izpolnjeval enega izmed pogojev za povišanje v čin stotnika, majorja in polkovnika. Vsebina predstavitve Šole za častnike in Poveljniško-štabne šole je celostno umeščena v prikaz razvoja sistema vojaškega izobraževanja in usposabljanja v Slovenski vojski, ki deluje že od decembra 1991, ko je bila ustanovljena Šola za podčastnike. Razstava je obogatena z dokumentarno fotografijo slušateljev prvih in tudi mlajših generacij na šolanjih ter izpopolnjevanje, posodabljanje in nadgrajevanje sistema vojaškega izobraževanja in usposabljanja. Prav tako so na razstavi predstavljeni posamezni načrti in programi, učno gradivo, pripomočki in priznanja šol, ki jih dobijo najboljši slušatelji posameznih generacij.

Razstava bo na ogled v mariborski Kadetnici, kjer delujejo Center vojaških šol, obe šoli in Vojaški muzej Slovenske vojske, od 31. januarja do 15. marca.

Vljudno vabljeni!

Več informacij: Carmen Kos, mobilni telefon 041 959 179