Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

18.05.2018

Vabilo medijem na odprtje razstave Italijansko letalsko bombardiranje Koroške Bele 14. avgusta 1917 v mariborski Kadetnici

Predstavnike medijev vabimo na odprtje razstave Italijansko letalsko bombardiranje Koroške Bele 14. avgusta 1917, ki bo v soboto, 19. maja, ob 13. uri v Kadetnici, Engelsova ul. 15, Maribor. Odprtje razstave bo potekalo v okviru dneva odprtih vrat Vojašnice generala Maistra Maribor. Postavitev in odprtje razstave poteka v organizaciji Vojaškega muzeja Slovenske vojske in Knjižnično-informacijskega in založniškega centra Ministrstva za obrambo ter v sodelovanju s Farnim kulturnim društvom Koroška Bela. Pri izvedbi bodo sodelovali tudi kvartet Orkestra Slovenske vojske in člani Kulturnega društva Možnar.

Na odprtju bo obiskovalcem prikazano, kako se polni možnar, demonstracijsko pa bo tudi uprizorjen pok, s katerim bo razstava uradno odprta za ogled. Vsi možnaristi Kulturnega društva Možnar so usposobljeni za delo z možnarji in imajo potrebna dovoljenja s strani Ministrstva za notranje zadeve. Prikaze so izvajali že v številnih krajih po Sloveniji, njihova dejavnost pa je v postopku registracije nesnovne kulturne dediščine Republike Slovenije.

Razstava, s katero Vojaški muzej Slovenske vojske začenja sklop razstavnih dejavnosti za zaznamovanje 100. obletnice konca prve svetovne vojne in začetka oboroženih bojev za slovensko severno mejo, bo na ogled do srede septembra 2018. Nato sledi postavitev nove razstave o 87. celjskem pehotnem polku in Pulju kot pomembnem vojaškem pomorskem pristanišču med prvo svetovno vojno, v katerem so delali številni Slovenci.

Več informacij: Carmen Kos, mobilni telefon 041 959 179