Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

26.10.2012

V Vojašnici slovenske Teritorialne obrambe slovesno odprli Park Teritorialne obrambe RS 1990–1995

V Vojašnici slovenske Teritorialne obrambe v Šentvidu je bil včeraj slovesno odprt park Teritorialne obrambe Republike Slovenije.

V parku so postavljene spominske plošče, ki simbolizirajo poveljstva Teritorialne obrambe Republike Slovenije, ki so delovala v letih 1990–1995 in predstavljajo mejnike v nastajanju sedanje Slovenske vojske. 36 spominskih plošč ponazarja strukturo Teritorialne obrambe, in sicer Republiški štab za Teritorialno obrambo, 1. specialno brigado MORiS ter sedem pokrajinskih štabov Teritorialne obrambe z območnimi štabi. V parku sta tudi posebni spominski plošči na tetraedru, posvečeni Manevrski strukturi narodne zaščite in civilni obrambi.

Na prireditveni prostor so prišli praporščaki z bojnimi zastavami pokrajinskih in območnih poveljstev Teritorialne obrambe, v sklopu prireditve pa sta bila na ogled tudi del oborožitve iz vojne za Slovenijo in del opreme Slovenske vojske.

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil minister za obrambo Aleš Hojs. Najprej je spomnil na zgodovinski trenutek 26. oktobra pred 21 leti, ko je zadnji vojak JA zapustil našo domovino. »Lahko rečemo, da smo pravzaprav v tistem trenutku postali popolnoma suvereni,« je dejal minister in dodal, da so bile to tudi besede takratnega poveljnika TO generala Slaparja. Ob tem je spomnil na pomembna zgodovinska dejstva, ki so se zgodila v letu oziroma dveh pred tem, in sicer je izpostavil zmago koalicije Demosa na prvih večstrankarskih volitvah in zapis v njihov program, da bodo izpeljali osamosvojitev Slovenije in vzpostavili samostojno državo, na razorožitev TO, sprejem ustavnih amandmajev konec leta 1990, ki so omogočili, da je poveljstvo TO prišlo pod neposredno republiško pristojnost, imenovanje novega načelnika TO ter na Manevrsko strukturo narodne zaščite.

Minister za obrambo Aleš Hojs je poudaril, da smo bili Slovenci v tistem času izjemno enotni, kar pa ne velja za takratno politiko, ki je potrebovala kar precej časa, da se je tudi na tem področju poenotila. Tako je omenil, da je bilo v parlamentu veliko razprav, v katerih se je spraševalo, ali ima smisel, da Slovenija postane samostojna, da se borimo in da smo končno v vsej svoji zgodovini na svoji zemlji svoj gospodar. Minister je nato spregovoril o pomenu Manevrske strukture narodne zaščite, ki je bila ustanovljena s podporo takratne vlade, in je bila po njegovih besedah zametek in temelj samostojne Slovenske vojske. Ta projekt se je pripravljal v tajnosti, omogočil je, da smo se v osamosvojitveni vojni lahko postavili na lastne noge in je nadomestil tisto, kar je sramotna razorožitev omejila. Pomembna je bila tudi ustanovitev učnih centrov na Igu in v Pekrah in s tem prvi naborniki, pripadniki takratne slovenske TO.

Minister Aleš Hojs je dejal, da se mnogokrat sliši, da je vojna za samostojno Slovenijo »operetna« vojna oziroma da sploh ni bila prava vojna. »A vendarle se pozablja, da smo se pravzaprav samo v tej vojni resnično borili za samostojno Slovenijo, prvič v zgodovini,« je rekel in dodal, da so prav v tej vojni padli pripadniki Teritorialne obrambe, civilisti in policisti ter da gre prav njim, ki so za našo domovino dali življenja, največja zahvala.

Zahvalil se je vsem, ki so dali predlog za odprtje spominskega parka, posvečenega Teritorialni obrambi Republike Slovenije, saj je spomin na organiziranost in strukturo Teritorialne obrambe. Izpostavil je tudi pomen postavitve posebnih spominskih znamenj, ki zaznamujejo Manevrsko strukturo narodne zaščite in civilno obrambo, ki je pomenila pomemben prispevek k naši osamosvojitvi. »Zapore vojašnic, odklopi s komunalne infrastrukture, barikade na cestah, preprečevanje telekomunikacij, psihološka obramba, ki je nastajala na področju informativnih programov – vse to je prispevalo, da smo vojno dobili,« je dejal minister.

V govoru je spregovoril tudi o trenutnem položaju in dejal, da se aktualna vlada bori s pomembnimi temami, saj so zlato pravilo v ustavi, uravnotežene javne finance, reforma trga dela in pokojninska reforma nujni. »In če smo Slovenci leta 1990 zmogli to enotnost, sem prepričan, da enotnost, vizijo in to, da vidimo dlje, zmoremo tudi danes.«

Zbrane je nagovoril tudi poveljnik Vojašnice slovenske Teritorialne obrambe brigadir Marjan Balant. V svojem nagovoru je med drugim poudaril, da se je treba osamosvojitvene vojne spominjati s ponosom.  

Video posnetek (youtube MORS) – avtor: Borut Podgoršek, MORS

Foto: Boštjan Pogorevc, GŠSV

Flash is required!

- Minister za obrambo Aleš Hojs