Republika Slovenija
  Ministrstvo za obrambo
  Generalštab Slovenske vojske
  Vojkova cesta 55
  1000 Ljubljana
  T: +386 (0)1 471 22 11
  F: +386 (0)1 471 16 50
  E: glavna.pisarna.gssv(at)mors.si

Sporočilo

29.03.2019

V Vojašnici Petra Petriča v Kranju spominska slovesnost ob obletnici smrti narodnega heroja Staneta Žagarja

V petek, 29. marca, je v Vojašnici Petra Petriča potekala slovesnost ob obletnici smrti narodnega heroja Staneta Žagarja.

Prisotne sta v uvodnih nagovorih pozdravila organizator prireditve Vili Knez in poveljnik Logistične brigade podpolkovnik Franc Kalič, ki je poudaril pomen ohranjanja spomina na ljudi, kot je bil Stane Žagar. V kulturnem programu so nastopili učenci Osnovne šole Staneta Žagarja in Osnovne šole Stražišče (podružnica Žabnica) z recitali ter sopranistka Darja Resnik Debevc. Venca ob spomeniku narodnega heroja so položili župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in podpolkovnik Franc Kalič ter predstavniki Združenja borcev NOB krajevne organizacije Vodovodni stolp.

Stane Žagar se je rodil 19. februarja 1896 v Žagi pri Bovcu. Kot eden glavnih vodij partizanskih čet se je udeležil večine bojev na Gorenjskem. Vodil je Cankarjev bataljon v bitkah v Poljanski dolini in v tridnevni bitki pri Dražgošah. Padel je v boju z nemško vojsko 27. marca 1942 v Malem Rovtu nad Crngrobom. Povojna jugoslovanska oblast je Staneta Žagarja 5. julija 1951 razglasila za narodnega heroja. Sedanja Vojašnica Petra Petriča se je do oktobra 1991, ko je jugoslovanska armada zapustila Slovenijo in tudi vojašnico, imenovala Vojašnica Staneta Žagarja.

Fotografije: VVU XI. r. Rajko Petek, OOJ